Americké akcie i přes výpadek trhu Nasdaq výrazně oživily

23.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. srpna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek výrazně oživily a Dow Jonesův index vykázal první růst za sedm dní. Wall Street povzbudily příznivé údaje ze světové ekonomiky, které zastínily nejistotu kolem kroků americké centrální banky (Fed). Obchodování ale poznamenal nevídaně rozsáhlý a dlouhý výpadek technologického trhu Nasdaq.

Dow Jonesův index získal 0,44 procenta a uzavřel na 14.963,74 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,86 procenta na 1656,96 bodu. Nasdaq Composite Index vzrostl o 1,08 procenta na 3638,71 bodu.

Akciový trh podpořily údaje o růstu průmyslové aktivity v Číně, v eurozóně a ve Spojených státech, které posílily naděje na oživeni globální ekonomiky. To zastínilo negativní vliv středečního zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), který nevyjasnil, kdy banka začne omezovat svá opatření na podporu domácí ekonomiky.

Trh Nasdaq ochromil technický problém, kvůli němuž se na něm ve druhé polovině dne na zhruba tři hodiny zastavilo veškeré obchodování. Celkový objem obchodování na newyorské burze NYSE a Nasdaq tak byl ve čtvrtek zdaleka nejnižší v tomto roce. Zobchodovalo se 4,23 miliardy akcií, což bylo třetinu pod denním průměrem.

Trh nejvýrazněji posílily akcie technologických gigantů Microsoft, Apple a Amazon. Růst Dow Jonese naopak podkopal propad akcií počítačového výrobce Hewlett-Packard o 12,5 procenta, když trh reagoval na zprávu o poklesu tržeb klíčové firemní divize.

Na devizovém trhu rostl kurz dolaru druhý den po sobě. Vzhůru jej táhl vzestup výnosů amerických vládních dluhopisů, jímž trh reagoval na středeční zápis ze zasedání Fedu. Ten byl sice nejednoznačný, na trhu dluhopisů však posílil přesvědčení, že Fed začne omezovat svůj program podpory ekonomiky už příští měsíc. Později dolar zisky zmírnil kvůli zprávě z amerického trhu práce.

Dolarový index proti koši měn zpevnil v newyorském závěru o 0,3 procenta na 81,449 bodu a během dne vystoupil až na týdenní maximum 81,719 bodu. Vůči euru americká měna zisky ztratila a končila beze změny na 1,3355 USD. Proti japonskému jenu posílila o jedno procento na 98,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK