Ceny ropy po údajích z USA a zprávách z Libye pokračovaly v růstu

23.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes rostly a barel ropy Brent zdražil o víc než jeden dolar. Vzhůru je tlačily zprávy o narušení vývozu libyjské ropy. Trh také dál těžil ze čtvrtečních údajů agentury Markit, podle které aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu vzrostla tento měsíc na maximum za pět měsíců.

Cena severomořské ropy Brent před 18:00 SELČ vykazovala oproti čtvrtečnímu závěru nárůst o více než dolar na 110,98 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o dolar a 16 centů na 106,19 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Dopoledne severoamerického času ceny ropy poskočily vzhůru o 80 centů v rozmezí dvou minut. Podle analytiků za náhlým růstem stálo oslabení amerického dolaru poté, co zpráva amerického ministerstva obchodu ukázala nečekaný pokles v prodeji rodinných domů na domácím trhu. Prodej nových rodinných domů v červenci klesl o 13,4 procenta a dostal se na nejnižší úroveň za devět měsíců.

Trh ovlivňují i zprávy z Libye, kde dodávky ropy v minulých dnech narušovaly stávky zaměstnanců a občanské nepokoje.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 110,98 109,90 New York - Nymex WTI říjen 106,19 105,06

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK