Týden na komoditních trzích

02.09.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena ropy začala minulý týden růstem nejprve na 18-ti měsíční maximum a následně pak až na nejvyšší úroveň od května roku 2011...

Ropa
Cena ropy začala minulý týden růstem nejprve na 18-ti měsíční maximum a následně pak až na nejvyšší úroveň od května roku 2011. Hlavním faktorem, jež v minulém týdnu řídil vývoj ceny WTI americké lehké ropy byla situace v Sýrii a připravovaný útok ze strany USA. Společně s tím rostly obavy z eskalace a rozšíření stávajícího konfliktu v Sýrii, které mohlo vést k přerušení dodávek ze Středního východu. V Londýně cena ropy Brent poskočila na šestiměsíční maximum. Zprávy v polovině týdne hovořily o tom, že Spojené státy, Francie a Británie se přiblížily vojenskému zásahu proti Sýrii tím, že položily legální základy pro odůvodnění vojenského zásahu, kterými mělo být použití chemických zbraní. Futures na ropu s říjnovým termínem dodání posílil v rámci středeční obchodní seance na burze Nymex, jež spadá do skupiny CME, o 1,09 USD na uzavírací cenu 110,10 dolarů za barel. Jednalo o nejvyšší uzavírací cenu nejaktivnějšího futures kontraktu od 3.května roku 2011. V průběhu dne cena ropy dosáhla dočasně až na 112,24 dolarů za barel. Olej do ohně přilil syrský ministr zahraničí Walíd al-Mualím, který zmínil, že při případném útoku na Sýrii by mohl být agresor překvapen syrskou obranou, čímž naznačil, že Sýrie disponuje pokročilými zbraňovými systémy. Poslední dva dny se pak nesly v duchu oslabování ceny ropy. Za ním stála především nenaplněná hrozba vojenského úderu USA. Odmítavý postoj Organizace spojených národů, jež nebyla schopná najít shodu ohledně podpory či schválení případné vojenské akce proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada, odradil Spojené státy od útoku. Ve svém prohlášení americký prezident Barack Obama uvedl, že nemá zájem na provedení žádné vojenské akce proti Sýrii s otevřeným koncem. Zmíněné tak bylo nakonec příčinou oslabení ceny ropy zpět pod hranici 110 dolarů. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřel říjnový futures kontrakt na úrovni 107,65 USD za barel.
Kakao
Nejprve nárůst na úroveň týdenního maxima a následný pokles na třítýdenní minimum provázel vývoj ceny nejaktivnějšího futures kontraktu na kakao na burze ICE Futures U.S. Prvotní růst byl reakcí na zprávu, podle které Ghana, druhý největší producent kakaových bobů na světě, pro následující rok schválila snížení dotací pro používání pesticidů z původních šesti na tři. Ghana Cocoa Board vykupuje veškeré kakaové boby domácí produkce a podle posledních zpráv činil tento výkup v průběhu stávajícího roku 800 tisíc metrických tun, o 29 tisíc metrických tun méně, než v roce předešlém. Útlum v používání pesticidů by mohl vést k nárůstu ztrát ve výnosech kakaových bobů. Futures na kakao s prosincovým termínem dodání posílil v průběhu středečního dne o 1,8% na uzavírací cenu 2.498 dolarů za metrickou tunu. Jednalo se o největší nárůst od 7.srpna. Od počátku minulého měsíce posílil již o 8,7%, a to v reakci na sucho, jež ohrožovalo kakaové boby v Ghaně a Pobřeží slonoviny. Druhá polovina týdne, podobně jako u ropy, přinesla obrat a oslabení prosincového kakaa. Mohly za to očekávané dešťové přeháňky, které měly zavlažit některé pěstitelské regiony na Pobřeží Slonoviny. Dle předpovědí by největší srážkové úhrny měly spadnout v průběhu stávajícího týdne a měly by postihnout větší území, než srážky v minulém týdnu.
Déšť by tak mohl konečně pomoci úrodě, která byla v červenci a na začátku srpna sužována neobvyklým suchem. Prosincové kakao na burze ICE Futures U.S. uzavřelo poslední obchodní den minulého týdne poklesem na 2.436 dolarů za metrickou tunu.

Colosseum a.s.
Robert Černík

Autor článku

Robert Černík

Články ze sekce: INVESTICE