Sofiina volba: Přijmout ztrátu a investovat jinam?

03.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Zná to každý investor, stanoví si strategii, pečlivě vybere podílové fondy, zlato či jiné nástroje, do kterých chce investovat a začne se těšit na výnosy. Když jdou jeho výnosy nahoru, začíná si malovat, kam bude dále investovat či co si za svůj výnos pořídí. Ale ouha, trh začne klesat.

Zpočátku se nic neděje, může to být jen malý výkyv, ale jakmile je pokles trvalejší či výraznější, začne být investor nervózní. Najednou zjistí, že ztratil třeba dvacet procent své původní investice. A co dál? Ztrátu takzvaně vysedět, jinými slovy počkat až jeho investice opětovně začne růst? Anebo se smířit se ztrátou a investici prodat a investovat do něčeho jiného? Jedním z argumentů pro rozhodnutí co s investicí udělat může být výpočet toho, o kolik musí investice opětovně vzrůst, aby investor byl tzv. na svém. Jinými slovy, jaký musí mít stávající investice výnos, aby investor dostal zpět investovanou částku, v lepším případě navíc ještě nějaké její kladné zhodnocení. Jakmile je investorovi toto číslo známo, je na něm posoudit, zda je jeho dosažení u stávající investice reálné či nikoli.

TIP: Online data z kapitálových trhů

Není pět jako pět

Co se stane, když investice klesne o 5 % a pak zase o pět procent vyroste? Bude investor tzv. na svém či nikoli? Ten, kdo trochu ovládá matematiku, zná odpověď. Investice ne „svém“ nebude. Při poklesu investice s hodnotou 100 o pět procent bude její hodnota 95. Pokud hodnota 95 vyroste o pět procent, bude její hodnota 99,75. Tzn. investora ztráta bude činit 0,25 z hodnoty akcie. Při investici 100 000 Kč bude pokles investice o pět procent a její následný růst o stejnou hodnotu mít za důsledek ztrátu 250 Kč. Aby investor měl svých 100 000 Kč zpět celých, musela by po předchozím poklesu jeho investice vzrůst o asi o 5,26 %. Takový pokles pro akciové portfolio není ničím neobvyklým. Navíc za chvilku může být vše jinak. Ovšem problém nastává, když pokles investice nebude 5 %, ale třeba 30 či 50 %. U poklesu investice o poloviční hodnotu už neplatí, že pokles bude vyhlazen padesáti procentním růstem. Při takovém poklesu bude investor na svém, pokud bude růst o 100 %.

Dlouhá doba k nápravě

Pokud investice poklesne velmi výrazně, což je třeba o 40 a více procent, pak její „náprava“ obvykle trvá dlouho. Výjimkou není ani pokles o 80 %. Nepřehnal jsem to? Opravdu může nějaká investice klesnout o 80 %. Ano, může. Jde především o malé trhy, které jsou výrazně volatilní. Nejde přitom jen o regiony, ale i sektory. Třeba index NASDAQ (zaměřený na technologické akcie) poklesl od jara 2000 do podzimu 2002 o 78 %. Tak vysoký pokles znamená, že by se investice musela zhodnotit na 4,5 násobek, aby byl investor opět na svém. Tak vysoké zhodnocení však trvá dlouho. Akciové trhy v průměru zdvojnásobí svou hodnotu přibližně jednou za 8 až 10 let. Třeba u NASDAQu to trvalo 13 let. A ti, kteří investovali, když byl tento index na maximu, jsou stále 30 % za svou investicí a musí zhodnotit ještě o 44 %, aby byli na svém. Pokud by se index NASDAQ zhodnocoval o 10 % p.a., trvalo by to další 4 roky. A navíc by byl investor na svém jen z pohledu nominální hodnoty investice. V úvahu není brána inflace, která reálnou hodnotu investice posouvá úplně do jiného obrazu.

Malé trhy

Poklesům na trzích se v podstatě nelze vyhnout. Nicméně je možné alespoň podstatně eliminovat, aby neměly fatální dopad na investorovo portfolio. Investor by se měl vyhnout nezdravému spoléhání se na jeden malý sektor. Typicky jde investice jen (či převážně) do jednoho sektoru či regionu. Příkladem může být investice do nemovitostí či technologických akcií. Malé trhy jsou však lákavé, neboť se na nich dají vydělat velké peníze. Ovšem to má své úskalí. Nejenže investor obvykle na ně nastupuje pozdě, ale pokud tvoří většinu jeho portfolia, pak riskuje, že dosáhne trvalých ztrát. Pokud tvoří jen malou část investorova portfolia, nepodstupuje pak enormní riziko.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE