Pražská burza dál klesá, ČEZ na osmiletém minimu

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Pražská burza už třetí den klesá. Index PX do 11:15 klesl o 0,69 procenta na 937,02 bodu. Nejvíc táhly burzu dolů akcie ČEZ, jejichž cena se dostala na osmileté minimum. Druhý největší propad zaznamenala bankovní skupina Erste, posilovaly jen Komerční banka a telekomunikační operátor Telefónica ČR. Vyplývá to z výsledků burzy.

S cennými papíry energetické firmy ČEZ se dopoledne obchodovalo nejvíce, tvořily dvě třetiny z objemu obchodování s hlavními emisemi. Právě akcie ČEZ, které se propadly o 2,38 procenta na 431 korun, tak zřejmě měly největší podíl na oslabení celé burzy.

Dnešní ztráty srazily cenu akcií ČEZ na nejnižší úroveň za posledních osm let. "Akcie navazují na pondělní propad a dostávají se až na nejnižší úroveň od června 2005," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct. O více než dvě procenta oslabily akcie ČEZ už v pondělí, kdy bylo oznámeno zhruba týdenní neplánované prodloužení odstávky prvního výrobního bloku Jaderné elektrárny Temelín.

Propad ČEZ byl dopoledne největší ze všech 13 hlavních emisí pražské burzy. Druhé nejvýraznější oslabení zaznamenaly cenné papíry Erste, které odepsaly 1,1 procenta na 628,3 koruny. Pokles větší než jedno procento postihl také textilní společnost Pegas Nonwovens, jejíž akcie zlevnily o 1,02 procenta na 574,1 koruny.

Nárůstu cen dosáhly pouze dvě emise. Telefónica posílila o 0,87 procenta na 288,5 koruny a Komerční banka o 0,48 procenta na 4220 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK