Dolar díky nejnovější statistice z USA zpevňuje k většině měn

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje a vůči koši šesti hlavních světových měn vykázal nejvýraznější nárůst za posledních šest týdnů. Měnu podpořily nejnovější údaje z amerického zpracovatelského sektoru, které posílily naděje, že centrální banka USA (Fed) by mohla již v příštích týdnech začít omezovat svůj stimulační program.

Kolem 18:35 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,3161 USD a k japonskému jenu bylo slabší o 0,2 procenta na 130,95 JPY. Dolar k jenu naproti tomu o 0,1 procenta vzrostl a dostal se na 99,50 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolarový index vzrostl o půl procenta na 82,458 bodu a během dne vystoupil až na 82,505 bodu, to je nejvýše od 22. července.

Nejnovější zpráva amerického Institutu nákupních manažerů ukázala, že aktivita ve zpracovatelském sektoru USA rostla v srpnu nejrychleji za dva roky. Díky tomu se zvyšuje očekávání, že ekonomický růst země by mohl v druhé polovině roku dál zrychlit.

Dolar těží i ze svého statusu bezpečné měny kvůli současné nejistotě, zda Spojené státy uskuteční vojenský zásah vůči Sýrii. Prezident Barack Obama požádal Kongres o schválení vojenského zásahu, případný útok tak v nejbližší době není pravděpodobný, protože Kongres má až do 9. září letní pauzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK