Pražská burza ztratila 0,66 procenta, především kvůli ČEZ

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Pražská burza dnes ztratila 0,66 procenta. Index PX klesl na 937,40 bodu především kvůli dalšímu propadu akcií ČEZ, jejichž cena klesla o 1,31 procenta. Ztratily rovněž cenné papíry pojišťovny VIG, které se prodávaly o 1,84 procenta levněji za rovných 981 korun.

Akcie energetické společnosti ČEZ se po ranním propadu k hranici úterních minim, která byla na 423 korunách, dopoledne vrátily nad hranici 430 korun. Závěrečná aukce však díky větší prodejní objednávce proběhla znovu pod touto hranicí, za 427,90. "Akcie ČEZu tak utržily další ztrátu a to navzdory vcelku pozitivnímu vývoji ceny elektřiny. Například dvouletý termínovaný kontrakt si na německém trhu za posledních pár dní připisuje více jak 2,5procentní zisk a blíží se hranici 37 EUR za MWh," komentoval to analytik Patria Finance Josef Kohout.

V návaznosti na vývoj na primárním vídeňském trhu oslabovaly rovněž akcie pojišťovny VIG. Více než dvouprocentní ztrátu během dnešní seance utrpěla těžařská společnost NWR, ale s jejími akciemi se obchodovalo v nevýrazném objemu, takže to na vývoj indexu PX nemělo výrazný vliv. Podobně na tom byla mediální společnost CME, jejíž akcie oslabily o 2,59 procenta na 86,40 koruny.

Do zelených čísel se naopak dostaly akcie Telefóniky, s nimiž se podle Kohoutových informací obchodovalo na současné poměry vcelku aktivně. "Přehazovalo se pár větších balíků akcií v pásmu 286 - 287 Kč. Titul končil s 0,95procentním ziskem na 288,20 Kč," uvedl Kohout.

Celková aktivita na trhu je krátce po prázdninách stále podprůměrná. Objem na trhu dosáhl 402 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK