Pražská burza v týdnu posílila o 0,2 procenta na 947,4 bodu

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu stagnovala. Index PX proti minulému pátku stoupl o nepatrných 0,2 procenta na 947,4 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvíce posílily akcie telekomunikační společnosti Telefónica CR. Naopak největší propad postihl cenné papíry realitní společnosti Orco. V předchozím týdnu akcie klesly o 2,4 procenta.

"Uplynulý týden se obchodování neslo v duchu vyčkávání na páteční zprávu z trhu práce v USA, která měla potvrdit očekávání, že americká centrální banka Fed na zasedání v polovině září přistoupí ke snížení svých nákupů. Data však vyzněla lehce smíšeně, další kroky Fedu jasně nenaznačila a akciím jasný impulz nakonec nepřinesly. Americké a evropské akciové indexy za celý týden vykázaly změnu většinou do jednoho procenta," uvedl analytik J&T banky Petr Sklenář.

Akcie ČEZ v prvních dvou dnech týdne výrazně oslabovaly. Od čtvrtka následoval silný růst. Důvodem je pravděpodobně absence významného prodejce a růst emisních povolenek a ceny elektřiny. Na titulu byl zobchodován nadprůměrný objem akcií a v pátek zakončil obchodování na 461 Kč, tedy celkově o 2,3 procenta výše.

Hvězdou týdne se bez zásadních zpráv stala Telefónica CR, která přidala 2,8 procenta na 300 Kč. Naopak nejhlubší pokles zaznamenaly akcie Orka, které bez významných zpráv odepsaly 6,8 procenta a uzavřely na 58,60 Kč.

Zatímco série silnějších dat z USA, která přicházela až do čtvrtka, utvrzovala trh v očekávání, že Fed na svém zářijovém zasedání oznámí snižování nákupů aktiv, páteční slabší výsledky z trhu práce přinášejí novou nejistotu. Očekávání pozdějšího konce extrémně uvolněné měnové politiky by tak akciovým trhům mohlo příští týden dodávat určitou podporu.

Druhým faktorem nicméně bude podle Sklenáře opětovně se vyostřující situace okolo Sýrie. Setkání politiků na summitu G20 pouze zvýraznilo neshody. Na začátku příštího týdne by se k věci měl navíc vyslovit americký Kongres, kde se očekává souhlas se vzdušným zásahem. "Tento faktor zvyšující nejistotu okolo Blízkého východu by podle nás mohl mírně převážit nad očekáváním uvolněné měnové politiky, a náš výhled na příští týden je tak neutrální až mírně negativní," uzavřel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK