Dolar dál oslabují páteční údaje z amerického trhu práce

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Americký dolar dnes nadále podkopávala páteční slabá zpráva o zaměstnanosti. Ta ponechala otevřenou otázku, kdy centrální banka USA (Fed) začne omezovat svá opatření na podporu ekonomiky. Euro čerpalo z příznivých údajů o zlepšení nálady investorů v eurozóně.

Dolar proti euru odpoledne klesl o 0,2 procenta na 1,3195 USD. Vůči celkově slabému jenu naopak posílil o 0,3 procenta na 99,45 JPY. Dolarový index vůči koši hlavních měn oslabil o 0,2 procenta a navázal na páteční propad o 0,6 procenta.

Americká ekonomika vytvořila v srpnu 169.000 nových pracovních míst, což bylo méně, než se očekávalo. Zpráva zklamala dolarové investory a snížila jejich naděje na brzké omezení objemu peněz, který Fed pouští do ekonomiky.

Nálada investorů v eurozóně se dál zlepšila a její index se poprvé za dva roky vyhoupl do kladných čísel. Kurzu evropské měny pomáhá ukončování recese v eurozóně.

Japonskou měnu naopak oslabil silný růst na tokijské burze, jímž investoři reagovali na to, že Tokio získalo pořádání letní olympiády v roce 2020. Japonský olympijský výbor odhadl, že akce by během sedmi let mohla posílit ekonomiku o tři biliony jenů (asi 600 miliard Kč). Jen chápou investoři jako bezpečnou měnu, jejíž kurz v dobách optimismu má tendenci klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK