Pražská burza stagnovala, akcie ČEZ dál sílí

12.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX klesl, ale pouze o 0,03 procenta na 977,42 bodu. Akcie energetické firmy ČEZ pokračovaly ve výrazném posilování, ztráty naopak zaznamenala například rakouská bankovní skupina Erste. Vyplývá to z výsledků burzy.

Cenné papíry ČEZ dnes dosáhly nejvýraznějšího růstu ze všech 13 hlavních emisí pražské burzy. Posílily o 3,42 procenta na 514 korun. S největším podílem na celkovém objemu obchodování tak právě akcie ČEZ zřejmě nejvíce pomohly udržet burzu blízko středečním výsledkům. "Titul na aktuální úrovni plně zohledňuje vývoj ceny elektřiny, která se dnes dostala až na 39,4 eura za MWh i díky růstu cen emisních povolenek na úrovně nevídané od ledna," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

"Největší nákupní panika nastala po proražení mety 500 korun, když se titul během závěrečných minut dostal až nad hladinu 520 korun, kde se neobchodoval od 20. června letošního roku," doplnil.

Také Komerční bance se dařilo, její akcie si připsaly 1,18 procenta na 4300 korun. Akcie slovenského provozovatele horských středisek TMR zaznamenaly růst o 1,96 procenta na 1145 korun.

Naopak největší ztráty postihly cenné papíry Erste, které oslabily o 2,49 procenta na 623,1 koruny. "Agentura Standard & Poor's revidovala na 'negativní' vývoj rizika v rakouském bankovním sektoru. Rakouské banky budou dle ní v prostředí nízkých sazeb a marží kvůli výsledku zvyšovat rizikovost poskytovaných úvěrů," uvedl analytik Kohout. Rovněž telekomunikační operátor Telefónica ČR pokračoval v propadu, když dnes jeho akcie ztratily 1,28 procenta na 307,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK