Euro po nejnovější statistice z Německa zpevňuje

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. září (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích zpevňovala a vliv na její růst měla zejména statistika z Německa. Zisky vůči dolaru ale byly slabší, protože obchodníci vyčkávají na závěr dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Většina analytiků očekává, že Fed ve středu oznámí záměr začít s postupným omezováním podpůrné měnové politiky.

Kolem 18:30 SELČ euro vůči dolaru vykazovalo nárůst o 0,1 procenta na 1,3354 USD, vůči japonskému jenu pak přidávalo 0,2 procenta na 132,45 JPY. Kurz dolaru k jenu se téměř nezměnil a činil 99,17 JPY.

Výsledky průzkumu ekonomického institutu ZEW dnes ukázaly, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v září vzrostla víc, než se čekalo a dosáhla nejvyšší úrovně za více než tři roky. K růstu přispěly lepší vyhlídky v eurozóně.

Investoři se před oznámením Fedu nechtějí pouštět do větších obchodů. Podle posledního průzkumu agentury Reuters většina ekonomů očekává, že Fed omezí své měsíční nákupy dluhopisů o deset miliard dolarů. V současné době nakupuje dluhopisy v objemu téměř 85 miliard dolarů měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK