Zlato nadále čelí silnému prodejnímu tlaku

18.09.2013 | , HighSky Brokers
INVESTICE



Zlato ztrácí 0,8% d/d na 1310. Trh po trvalejších drtivých propadech v posledních měsících i ve druhé polovině srpna natahoval letní růstový trend až k úrovním rezistenci 1433 (další překážky 1445, 1461, 1487, 1493, 1505 a 1523). Zde mu ovšem zahradil cestu rok trvající dlouhodobý klesající trendový kanál. Další nově vytvořené překážky tohoto týdne tvoří 1415, 1403, 1389, 1373, 1365, 1353, 1335 a 1325. Hlavní podpory:  1305, 1297, 1277, 1271, 1239, 1205, 1179. Trh navíc posledními jarními poklesy zaměřil dlouhodobou podporu 1156.



gold, denní komentář



Trh dnes bude připraven na důležité informace dne a vlastně i jinak na události chudého týdne (14.30 SEČ): srpnové maloobchodní tržby/maloobchodní tržby bez prodeje automobilů by měly  potvrdit solidní růst spotřeby domácností, index PPI  a index PPI bez cen potravin a energií by měly vykázat nízký růst meziměsíčně i meziročně. Tato zpráva musí znervózňovat Fed, neboť se trvaleji rozchází s jeho očekáváním návratu inflace k optimálním hodnotám 2,0%.



Dlouhodobý pohled: Obchodování v posledních měsících nabralo sestupný směr čímž se potvrdil půlroční klesající trend poté, co trh v únoru prorazil 1,5 měsíční trojúhelník, 3/4 roku platnou podpůrnou linii a další vrstvy dosud velmi odolného podpůrného pásma. Vše vyvrcholo dubnovým proražením klíčové podpory 1523, kdy trh během dvou dnů ztratil téměř 15 %, který ještě překonává korekční pád ceny v září 2011. Zatím posledním dílem medvědí sezóny je červnové odstranění dlouhodobé podpory 1299. Zlato je tak od počátku půlročního klesajícího trendu oslabeno přibližně o 617 USD/trojskou unci, tedy cca 1/3. Propad nastartovalo zejména rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách, lépe řečeno zlepšení určité posílení výhledu nezaměstnanosti a ekonomiky a tím i přiblížení redukce úrokových sazeb.



Zmíněná klesající technická i fundamentální tendence  tak zřejmě znamená i počátek dlouhodobějšího klesajícího trendu.

Komentáře Fedu v kontextu ek. vývoje v posledních měsících mají na trhy velký vliv. Spustily rozsáhlé zvýšení úrokové míry ale také propad ceny zlata. Komentáře jsou dlouhodobě spíše příznivé pro dolar a podporují trvající dlouhodobé (poslední rok) tendence slabého zlata a dluhopisů. Trhy cítí, že změna kursu a přitvrzení monetární politiky může přijít výrazně dříve než se zdálo před půl rokem. Trhy možná ještě plně tento vývoj nemají započítán.



Určitá naděje pro dlouhopisy nebo zlato by mohla být případné oslabení očekávání redukce monetární expanze případně její nová vlna, neboť příznivý vývoj americké a globální ekonomické aktivity není zcela potvrzen/je křehký a inflace je příliš nízká.

Dluhopisové a komoditní trhy, zejména pak trh zlata, ale také jen vůči dolaru, dlouhodobě těžily hodně z odhodlání a konzistence ujišťování Fedu dlouhodobě ultraexpanzivní monetární politiky a očekávání velmi výhodných finančních podmínek. Toto přesvědčení a očekávání se vzhledem k nejistotám a slabosti v globální ekonomice stále může naplnit nicméně jistota trhů dostala v tomto roce vážné trhliny. Nastává dlouhodobý významný  názorový posun: mezi členy výkonného tělesa Fedu citelně posílil názor redukce pro trhy výhodné monetární expanze již v tomto roce (tedy podstatně dřív než se čekalo) zřejmě kvůli dlouhodobému snížení kapacity volné pracovní síly a nebezpečí destabilizace finančního systému (a vznik bublin)! Obava z dlouhodobé nestability finančních trhů a vzniku bublin znamená pro centrální banku v případě ultraexpanzivní monetární politiky rozhodování  spíš než zda kdy omezit.



Poslední informace z Fedu jsou velmi důležité. Naznačují, že jeho středně a dlouhodobé plány na oslabení utraexpantivní monetární politiky začínají pronikat i do aktuálního monetárního managementu. Fed spíše myslí na to, jak monetární politiku zredukovat, jakmile ekonomika a inflace překonají snad momentální dílčí slabost s potvrzením stabilního výhledu. Navíc tato změna tendence monetární politiky v zatím podobě snížení koupě nástrojů dluhopisového trhu se dle dostupných indicií z ekonomiky ale i Fedu značně přiblížila. Ukazují, že řada bankéřů FOMC již má jasno jak hlasovat.



Poslední významný vzkaz z Fedu, zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.07. potvrzuje tendenci očekávání redukce ultraexpanzivní monetární politiky. Bankéři v projekcích vykazují nadále slibné očekávání zrychlení růstu ekonomiky a optimální vývoj inflace. Hlavně ale dokument uvádí širokou shodu nad podmíněným scénářem redukce monetární expanze. To potvrzuje i na poměru Fedu jeho konkrétní výhled, kde při zachování současných ek. tendencí (což stále platí) Fed nastínil i na poměry centrálních bank a Fedu nebývale konkrétní a indikativní harmonogram monetární redukce ještě tento rok s uzavřením redukce příští rok.



Čekáme, že Fed zredukuje monetární expanzi do konce roku, pravděpodobně již na zářijovém zasedání monetární politiky. Produkční mezera ekonomiky se vyprazdňuje rovněž zesilováním hospodářského růstu podloženým většinou ek. indikátorů. Přes trvající slabá místa hospodářství centrální banka potřebuje nastavení monetární politiky přizpůsobit s určitým předstihem a setrvačností ek. podmínkám.

Fed se ale také snaží přes indikované utahování monetárních šroubů ujišťovat o preferenci stále velmi expanzivní monetární politiky třeba v podobě minimálních úrokových sazeb a trvání velmi příznivých monetárních podmínek v dalších letech s možností posílení monetárního růstu do doby dalšího zlepšení ek. podmínek. Fed tak chce uklidňovat oprávněně rozjitřené očekávání trhy se snahou tlumit jejich přizpůsobení, ochránit příznivé finanční podmínky a tím i křehkou ekonomiku. Pokračování tišící doktríny případně myšlenkám na posílení monetární expanze nahrává taky aktuální letní pokles růstu zaměstnanosti, informace překvapivě slabé podtrendové globální ale i americké inflace posledních čtvrtletí a pokračující hospodářská slabost v Evropě, kterou Fed významně zohledňuje do svých výhledů.





Josef Kvarda

Analytik HighSky Brokers, a.s.

www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy I dluhopisy I akcie

 


Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE