Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, NZD/USD a USD/CAD

19.09.2013 | , BOSSA
INVESTICE


Americká centrální banka (Fed) překvapila trh, když nepřistoupila k redukci kvantitativního uvolňování (QE). Namísto toho rozhodla o pokračování QE ve stávající podobě a utratí tak 85 miliard dolarů měsíčně za dluhopisy. Tržní konsensus favorizoval snížení v rozmezí o 10 až 15 miliard. Svůj velký den prožily akciové indexy, které dosáhly nových historických maxim. S&P 500 dosáhlo 1,22 procentního posílení na 1 729,44 bodu, Dow Jones získal 0,95 procenta. Fed mimo oznámení o zachování QE, také snížil svůj ekonomický výhled na domácí ekonomiku. Největší ekonomika světa by měla v tomto roce posílit pouze o 2,0 až 2,3 procenta (původně 2,3 až 2,6 procenta). V roce 2014 se pak očekává expanze o 2,9 až 3,1 procenta. Ben Bernanke odůvodnil své rozhodnutí tím, že se blíží dosažení dluhového stropu, což by spolu s utažením opasků mohlo výrazně negativně zasáhnout ekonomiku USA. Rovněž se odvolával na rostoucí hypoteční úrokové sazby. Fed plánuje i nadále sledovat dva cíle, a to inflaci a nezaměstnanosti. U druhého ukazatele není důležité dosáhnout konkrétní hodnoty, ale podmínek silného a stabilního růstu nových pracovních míst. Bernanke uvedl, že aktuální podmínky na trhu práce jsou daleko od tohoto cíle, a tak pravděpodobně krok směřující k ukončení programu QE přenechá na svého nástupce.

Výrazná reakce trhu na rozhodnutí Fedu, jenom potvrzuje, že krok Fedu byl pro všechny obrovským překvapením:

  • USD oslabil
  • Akcie posílily
  • Zlato, stříbro posílilo
  • Komoditní měny posílily
  • Výnosy z US dluhopisů klesly
  • Rozvíjející se trhy posílily
  • Apetit po rizikových aktivech stoupl


Dnešní seanci ovlivní tyto události:

  • 9:30 Zasedání švýcarské centrální banky
  • 10:30 Britské maloobchodní tržby
  • 14:30 Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA
  • 16:00 Počet prodaných existujících domů v USA
  • 16:00 Philly FED výrobní index


EUR/USD po včerejším zasedání FOMC vyrazilo raketově nahoru a dosáhla psychologické úrovně 1,35. Trh tak s největší pravděpodobností redukci QE započítal do ceny a včerejší rozhodnutí se tak muselo na trhu promítnout. Z technického hlediska je vidět rostoucí trendový kanál, který dává trhu prostor k dalšímu posílení. Potencionální dosažení horní hrany lze očekávat až na úrovni 1,366. Z rezistence 1,34 se vytvořila významná supportní zóna, na kterou mohou býci v současnosti spoléhat. Do udržení ceny v kanálu se očekává býčí trend.

GBP/USD při včerejším posílení dokonce opustilo rostoucí trendový kanál a uzavřelo nad psychologickou úrovní 1,60. Británie reportuje výborné zprávy a americký dolar si včerejší zprávou uškodil. I z pohledu technické analýzy se trh nachází v jasném rostoucím trendu. Obavy však vzbuzuje překoupenost oscilátorů, trh by pro zdravý růst potřeboval zkorigovat své zisky. V dnešní seanci poskytnou důležitou nápovědu maloobchodní tržby z Británie.

NZD/USD se obchoduje v téměř parabolickém růstu. Trh se po proražení konsolidace a zdolání rezistence 0,81 odpoutal ze řetězu a namířil k předchozím maximům. Nejbližší překážka trhu leží na úrovni 0,8464. Pozornost si zaslouží vyznačená trendová linie, jejíž proražení by mohlo přivolat korekční pohyb. Prozatím však výhled zůstává pozitivní.

USD/CAD se obchoduje podle dlouhodobé předpovědi. Trh prorazil rostoucí trendovou linii, která sloužila i jako tzv. neckline vyznačené formace hlava-ramena. Trh v průběhu včerejší seance prorazil minoritní support 1,027 a má namířeno 1,014. Výhled pro tento pár zůstává negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE