Pražská burza ztratila 0,18 procenta, NWR kleslo téměř o 10 pct.

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Pražská burza dnes nekopírovala dění na evropských trzích, které rostly po středečním překvapivém rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o pokračování podpory ekonomiky. Hlavní index PX klesl o 0,18 procenta na 973,67 bodu. Nejvíce oslabily akcie těžařské společnosti NWR, jejichž cena klesla o bezmála deset procent.

Pražská burza si bezprostředně po zahájení dnešní seance připsala až 0,8 procenta, ale nakonec zisky ztratila. Akcie NWR, která je mateřskou firmou společnosti OKD, přišly o středeční zisky a po oslabení o 9,72 procenta se prodávaly za 32,50 koruny. "Dlužno nicméně dodat, že od začátku týdne si titul připsal již dvacetiprocentní zisk," poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Premiér Jiří Rusnok po středečním jednání vlády prohlásil, že stát neuvažuje o žádné finanční pomoci OKD pro prodloužení těžby na dole Paskov. Ten NWR plánuje uzavřít na konci roku 2014.

Významně se na celkové ztrátě BCPP podepsaly i Telefónica, jejíž cenné papíry zlevnily o 3,3 procenta, a energetická společnost ČEZ se ztrátou 1,82 procenta. "Na akcie ČEZ dnes dolehl pokles cen německé elektřiny, a po většinu dne se proto obchodovaly pod hranicí 500 korun za kus," poznamenal analytik Komerční banky Josef Němý. Obchodování ČEZ zakončil na 502,50 korunách za akcii.

Největší růst dnes zaznamenal finanční sektor. Akcie Erste Bank si připsaly 2,02 procenta, o 1,21 procenta se zvýšila cena cenných papírů pojišťovny VIG.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK