Ceny ropy kvůli vyšším dodávkám a naději ohledně Íránu klesají

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesaly a barel severomořské ropy Brent se přechodně dostal až pod hranici 108 dolarů. Trhy tak reagují na zvýšení dodávek suroviny z Iráku a na možné uvolnění americko-íránských vztahů, které zlepšily prognózu celkových dodávek ropy na trh.

Barel Brentu dnes kolem 16:30 SELČ zlevňoval o jeden dolar na zhruba 108,20 USD. Během dne se ale cena dostala až na 107,87 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o více než dolar pod 103,60 USD za barel.

Za celý minulý týden ceny ropy výrazně klesly kvůli zmírnění situace kolem Sýrie a díky obnovení části dodávek z Libye. Dnes v tomto vývoji pokračovaly, když Irák informoval o zvýšení produkce na jihoiráckých ropných polích. Přispěl k tomu fakt, že technici tam opravili poškozený ropovod. Víc ropy teče i z Jižního Súdánu, který zvýšil produkci na nejvyšší úroveň od doby, kdy obnovil vývoz suroviny územím svého severního souseda Súdánu.

Pokles cen ropy dnes podpořila i možnost průlomového setkání představitelů Spojených států a Íránu na okraj nadcházející schůze Valného shromáždění OSN. Írán patří k velkým producentům ropy, doléhají na něj ale mezinárodní sankce kvůli jeho spornému jadernému programu. Vývoz íránské ropy se kvůli těmto restrikcím v minulých letech snížil na méně než polovinu a loni dosahoval zhruba milionu barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 108,22 109,22 New York - Nymex WTI listopad 103,55 104,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK