Americké akcie dopoledne klesaly, v centru pozornosti zůstává Fed

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabovaly. Obavy z omezování stimulačních opatření americké centrální banky (Fed) totiž převážily nad příznivými ekonomickými údaji, které přišly z Evropy a z Číny.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,3 procenta na 15.403 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel asi půl procenta na 1701 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite byl ve ztrátě 0,6 procenta a nacházel se blízko 3753 bodů.

Fed minulý týden překvapil akciové trhy, když ponechal beze změn program nákupu dluhopisů, kterým se snaží podporovat hospodářský růst. Šéf Fedu v St. Louis James Bullard ale v pátek upozornil, že banka by mohla nákupy dluhopisů omezit příští měsíc.

"Fed zůstává v centru pozornosti trhů," uvedl analytik Eric Kuby ze společnosti North Star Investment Management. "Zlepšení (hospodářské situace) v Evropě nepřitahuje tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo," dodal.

V poklesu dnes pokračovaly akcie výrobce chytrých telefonů Blackberry. Firma v pátek ohlásila výrazné snížení počtu zaměstnanců a změny v podnikatelské strategii. Technologický obr Apple naopak zamířil vzhůru, a to díky zprávě o překvapivě silné poptávce po jeho nových telefonech iPhone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK