Evropa a eurozóna v nejistotě

24.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


I když se z voleb v Německu nakonec raduje Angela Merkelová, Evropa a eurozóna se ocitly v extrémní nejistotě. Drtivé vítězství Merkelové přitom podpořili i voliči, kteří se začali odvracet od jejího koaličního partnera FDP. Na Merkelovou tím pádem zbývá nepříjemná povinnost - vytvořit koalici buď s SPD, nebo se Zelenými.

Zde však nastává zásadní moment: jedna z těchto koalic bude více proevropská, protože levicové strany bývají k celému evropskému projektu velkorysejší než sama Merkelová. Navíc v případě “velké koalice” s SPD zřejmě půjde hlavně o velikost a hrozí také větší riziko, že pevná ruka Německa nad Evropou bude podobně slabá, jak silné bylo vítězství Merkelové ve volbách. V případě každého rozhodnutí Německa týkajícího se Evropské unie totiž bude v první řadě nutné spočítat, jaký vliv bude mít na tamní politickou scénu.

Merkelová nejspíše bude pokračovat v přístupu, který jí až dosud přinášel relativní úspěchy. Tu a tam se neobejde bez menších ústupků, jako je třeba v pořadí už třetí menší záchranný balík Řecku, aby tak zamezila možnému šíření nákazy na další evropské státy. Nové vize pro Evropu se však nedočkáme. Nad Evropou se nyní vznáší velký otazník kvůli hlubokému napětí, které pokud se nebude řešit, roztrhá Evropu na kusy. Samozřejmě jde o problém jednotné měny a jednotné centrální banky v rámci unie složené z několika suverénních států.

Evropská unie je domem bez základů, a takový dům nemůže stát věčně. Ani nová koalice vedená Merkelovou se nebude stavbou těchto základů zaobírat. Německo se maximálně soustředí na látání dalších záplat, ovšem dům jako celek se bude i nadále bortit.

Euro v minulém týdnu naskočilo na rally a ve srovnání s americkým dolarem vyšplhalo k nejvyšším hodnotám od začátku roku. Americká centrální banka totiž šokovala celý svět, když oznámila, že ve svém programu nákupu aktiv nepoleví. Jenže i kdyby Fed své nákupy přiškrtil, expanze rozvahy centrální banky jen za rok 2013 brzy překoná jeden bilion dolarů.

Opačnou situaci vidíme u Evropské centrální banky, jejíž rozvaha se za tu samou dobu snížila o 25 procent. A pokud se Merkelová bude angažovat více proevropsky a přistoupí na aktivnější roli ECB, euro už bude pouze oslabovat. Nebo se znovu objeví riziko rozpadu celého evropského bloku.

Spekulace o nové německé vládě už Evropě riziko většího napětí přinesly. A posilující euro toto napětí může rychle vygradovat. Ještě uvidíme, co přinesou další kapitoly v historii této trapné unie.

Ovšem poslední věcí, kterou Evropa potřebuje, je právě silná měna.

Autor komentáře je FX stratég Saxo Bank

Autor článku

John J. Hardy


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE