Farmaceutické společnosti - sektorová analýza

26.09.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Farmaceutické firmy prošly v uplynulých 2 letech obdobím, kdy jim vypršela patentová ochrana mnoha významných léků. Například jen u 2 léků Lipitor a Plavix přišly firmy Pfizer a Bristol-Myers Squibb o 10 miliard USD za jeden rok.

Rok 2012 byl z hlediska globálních tržeb za léky na předpis unikátní. Ty totiž klesly meziročně o 1,6 %, což se nestalo od roku 2004. Důvodem byl již zmiňovaný patent cliff, který celkem umazal 38 miliard USD tržeb. Rok 2013 by ale měl být už rostoucí, nicméně tempo růstu v příštích letech nebude patrně dosahovat takové dynamiky jako v předchozích letech.

Kromě expirací patentových ochran bojují farmaceutické firmy s poklesem poptávky po lécích v Evropě. Například jen ve Španělsku klesly v roce 2012 tržby o téměř 20 %.

Expirace patentových ochran nebude podle našeho názoru v příštích letech tak významný problém jako v letech uplynulých, neboť velké farmaceutické firmy se v poslední době čím dál více zaměřují na vývoj léků biologického původu, které jsou obtížně okopírovatelné.

V příštích letech by měl stále dominovat segment léků na léčbu rakoviny, který by měl růst tempem přibližně 9 % ročně, a tyto léky by v roce 2018 měly tvořit asi 13 % globálních prodejů léků na předpis.

Farmaceutický sektor je aktuálně oceněn nad svým dlouhodobým průměrem i nad valuací celého trhu, nicméně podle našeho názoru to neznamená, že se blíží obrat růstového trendu akcií. Firmy se totiž s expiracemi patentů v uplynulých letech vypořádaly nad očekávání dobře a farmaceutický sektor se tak zbavil velké nejistoty do budoucna.

Z námi analyzovaných firem se nejlépe jeví akcie firmy GlaxoSmithKline s doporučení Koupit a potenciálem k růstu o 24 %, zatímco nejvíce negativní jsme na akcie Bristol-Myers Squibb s prostorem pro 10% pokles

Celá analýza ke stažení zde zde

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE