Těžba ropy v Rusku vyrovnala v září červnový rekord

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. října (ČTK) - Těžba ropy v Rusku v září vyrovnala červnové postsovětské maximum 10,53 milionu barelů denně a mírně se zvýšila ze srpnové úrovně 10,52 milionu barelů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo energetiky. Rusko je největším světovým producentem ropy před Saúdskou Arábií.

Produkce zemního plynu se v Rusku zvýšila proti srpnu o 15 procent na 1,77 miliardy krychlových metrů denně, uvedlo ministerstvo.

Saúdská Arábie v srpnu podle zdrojů agentury Reuters ze saúdských těžařských kruhů zvýšila produkci na nový rekord 10,19 milionů barelů denně. Rijád má nyní podle expertů v plánu zvýšit těžbu až na 10,5 milionu barelů denně z úrovně 9,5 milionu v prvním čtvrtletí, aby nahradil hluboký výpadek vývozu ropy z Libye.

Saúdská Arábie je již nyní největším světovým vývozcem ropy a je zároveň jedinou zemí kartelu OPEC, která má vysoké nevyužité těžební kapacity.

Cílem ruského prezidenta Vladimira Putina je držet v tomto desetiletí těžbu ropy na minimálně deseti milionech barelů denně. Produkce ropy je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů tamní státní pokladny. Rusko je mimo jiné také předním dodavatelem ropy do České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK