Dolar kvůli statistice a rozpočtové krizi v USA klesá

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Americký dolar dnes už pátým dnem v řadě klesá vůči koši hlavních světových měn a propadl se až na nejnižší hodnotu za osm měsíců. Investoři jsou nervózní kvůli částečnému uzavření vládních úřadů v USA, které kvůli rozpočtové krizi trvá již třetí den. Náladu na trhu ale zhoršila i nejnovější zpráva ze sektoru služeb.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,4 procenta na 1,3630 USD a k japonskému jenu vykazovalo nárůst o 0,2 procenta na 132,49 JPY. Dolar vůči jenu ale 0,2 procenta ztrácel a pohyboval se kolem 97,20 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, se propadl až na 79,740 bodu. To je nejníže od února.

Krátkodobé uzavření vládních úřadů by podle expertů nemělo mít na americkou ekonomiku téměř žádný vliv. Pokud však bezvýchodná situace bude přetrvávat, dopady budou větší. Mimo jiné by to mohlo přimět centrální banku (Fed) odložit plánované omezování stimulačního programu, což by krátkodobě způsobilo dolaru další ztráty.

Dolar ještě víc prohloubil ztráty vůči euru a smazal zisky k jenu po statistice ze sektoru služeb. Tempo růstu v tomto sektoru v září zpomalilo a firmy také snížily najímání nových zaměstnanců.

Euru pomáhá k růstu i nejnovější statistika. Maloobchodní tržby v eurozóně byly totiž vyšší, než se čekalo, sektor služeb v eurozóně oživuje a nárůst podle agentury Reuters zaznamenal i sektor služeb v Itálii. Tam se rovněž stabilizovala politická situace, neboť ve středu tamní parlament vyslovil důvěru vládě premiéra Enrika Letty.

Kvůli uzavření vládních úřadů nebude v pátek zveřejněna důležitá zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA. Nový termín jejího zveřejnění zatím nebyl stanoven.

Měsíční údaje o počtu nových pracovních míst v americké ekonomice a vývoji míry nezaměstnanosti jsou pro finanční trhy jednou z nejdůležitějších ekonomických statistik. Podávají totiž celkový obraz směřování ekonomiky mnohem dříve, než například čtvrtletní údaje o hrubém domácím produktu. Stav trhu práce rovněž ovlivňuje politiku Fedu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK