Ve 2.pilíři penzí v září přibylo 1117 smluv, je v něm 83.000 lidí Doplnili jsme komentář expetra ve 4. odstavci a další informace v 5. a 7. odstavci. --------------------

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - V devátém měsíci existence druhého pilíře do něj vstoupilo 1117 lidí, což je nejméně od jeho lednového vzniku. Celkem tak tímto způsobem spoří na penzi 83.000 lidí. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních společností.

Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu 78.500 lidí.

"Je pochopitelné, že čím blíže jsou volby, tím více lidé v zásadních rozhodnutích spíše vyčkávají. I přesto jich do druhého pilíře v září vstoupilo přes tisíc," komentoval výsledky prezident Asociace penzijních společností Karel Svoboda.

"Takto slabý zájem o druhý pilíř jsme předpokládali, protože v sobě od začátku nesl vysoké politické riziko a finanční trh nabízí celou řadu výhodnějších alternativ jak spořit na penzi," řekl ČTK analytik Broker Consulting Jan Lener. Po volbách se podle něj může transformovat nebo parametricky změnit důchodové spoření, což změní jeho pravidla. Některé politické strany jako například ČSSD či KSČM se pro zrušení druhého pilíře již několikrát vyjádřily. Představitelé penzijních společností právě v tom viděli jeden z důvodů malého zájmu lidí.

Taky některé menší strany, které usilují o vstup do Poslanecké sněmovny, by v případě svého zvolení zrušily nebo výrazně přepracovaly druhý pilíř státního systému spoření na penzi. Lidovci by druhý pilíř v podobě, v jaké byl navržen, zrušili. Podle hnutí ANO by měl být druhý pilíř dobrovolný, zelení navrhují kombinaci zásluhového penzijního systému se sociálním pilířem. Za "mimořádně nešťastný" označil druhý pilíř navržený vládou Petra Nečase i předseda zemanovců Zdeněk Štengl.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Druhého pilíře penzijního systému se zúčastní šest penzijních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK