Prodej akcií PKP Cargo prý může vynést až 518 milionů dolarů

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. října (ČTK) - Polský státní železniční operátor očekává, že z prodeje akcií nákladní divize PKP Cargo na trhu získá až 518 milionů dolarů (9,7 miliardy Kč). Akcie se mají začít na varšavské burze prodávat 31. října. PKP Cargo je druhým největším přepravcem nákladů po železnici v Evropské unii a vstup firmy na burzu má být letos největší primární emisí akcií na varšavské burze.

PKP Cargo se chystá prodat podíl 50 procent minus jedna akcie. Zisk z prodeje chce podle agentury Reuters použít na snížení dluhu a na nové investice.

PKP Cargo je podle objemu přepravy zboží druhým největším železničním přepravcem v EU za německou společností Deutsche Bahn. Maximální cena za akcii pro nabídku byla stanovena na 74 zlotých (450 Kč). Přesnou cenu však firma stanoví až 22. října.

Čistý zisk PKP Cargo se za prvních šest měsíců letošního roku snížil téměř o polovinu na 77 milionů zlotých. Tržby činily 2,3 miliardy PLN a firma přepravila 52,8 milionu tun zboží. Hrubý provozní zisk pak činil 312 milionů PLN.

Generální ředitel PKP Jakub Karnowski současně na tiskové konferenci oznámil, že firma získala významného investora. Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) hodlá v rámci primární nabídky koupit nejméně pět procent akcií PKP Cargo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK