Americké akcie opět stouply díky nadějím na řešení krize

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Americké akcie dnes podruhé za sebou posílily. Investoři doufají v řešení rozpočtové krize ve Spojených státech, které by ukončilo částečné zastavení vládních aktivit a odvrátilo hrozbu platební neschopnosti tamní vlády. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, zisky ale nebyly nijak výrazné.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,73 procenta na 15.237,11 bodu, zatímco širší index S&P 500 přidal 0,63 procenta na 1703,20 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,83 procenta na 3791,87 bodu.

V týdenním srovnání je ale výkonnost indexů slabší. Dow Jones přidal zhruba 1,1 procenta, zatímco index S&P 500 vzrostl o 0,7 procenta. Naopak index Nasdaq o 0,4 procenta klesl.

Americký prezident Barack Obama dnes jednal o rozpočtové krizi s delegací republikánských členů Kongresu. Po více než dvouhodinové schůzce kongresmani označili rozhovor za plodný, průlom ve sporu o osud státních financí nicméně podle nich zatím nenastal.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly už příští týden dojít peníze na splácení dluhů. K rychlému vyřešení rozpočtových problémů dnes Spojené státy vyzvali finanční představitelé skupiny předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20.

Na devizovém trhu dolar díky nadějím na vyřešení rozpočtové krize mírně posílil vůči koši ostatních předních měn. Euro nicméně k dolaru vzrostlo o 0,1 procenta na 1,3533 USD.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o 0,1 procenta na 80,474 bodu. Od pondělí vykázal růst o 0,4 procenta, a zaznamenal tak první týdenní nárůst od začátku září.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK