Dow Jones v poledne kvůli ztrátám IBM oslabil, Nasdaq rostl

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Ukončení rozpočtové krize v USA pomohlo ke zlepšení nálady na americkém akciovém trhu a indexy S&P 500 a Nasdaq dopoledne posílily. Investoři se ale také znovu začali více zaměřovat na firemní hospodářské výsledky. Vysoké ztráty si kvůli nim připsala technologická firma IBM, která stáhla dolů index Dow Jones. Akcie IBM dopoledne klesly až na nejnižší hodnotu za dva roky.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones oslabil o 0,3 procenta na 15.323 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 zpevnil o 0,3 procenta na 1726 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl rovněž o 0,3 procenta na 3851 bodů.

Firma IBM oznámila, že její příjmy ve třetím čtvrtletí klesly o čtyři procenta, což bylo více, než se očekávalo. Důvodem byl hlavně propad prodeje hardwaru a pokles na rozvíjejících se trzích. Zisk sice překonal očekávání, ani to však ztráty firmy nezastavilo. Akcie se dopoledne propadly až na 172,57 USD, nejníže za dva roky.

Ztráty zaznamenaly i akcie finanční společnosti Goldman Sachs, jejíž zisk se kvůli slabému obchodování s dluhopisy snížil. Telekomunikační firma Verizon Communications však díky prudkému růstu zisku a příjmů posílila. Investory zklamala i internetová firma eBay, jejíž výhled na předvánoční období byl slabší, než čekali.

Do středečního závěru burzy zveřejnila hospodářské výsledky necelá pětina firem z hlavního indexu S&P 500. V průměru jejich příjmy zaostaly mírně za očekáváním, zisk však byl lepší. Mimořádně dobře si vedou hlavně finanční společnosti, upozorňují analytici.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK