Pražská burza díky akciím ČEZ a bank navázala na páteční růst

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Pražská burza dnes navázala na páteční růst a hlavní index PX stoupl o 0,78 procenta na 996,79 bodu. Růst akcií ČEZ a bank převážil nad víc než dvouprocentním poklesem cenných papírů Telefóniky. Vyplývá to z internetových stránek pražské burzy.

"Hlavním tahounem se dnes staly akcie ČEZ," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Upozornil, že rostly navzdory mírnému poklesu ceny elektřiny na německé burze i článku týdeníku The Economist o problémech evropských energetických firem. Dnes zdražily o 2,16 procenta na 509,80 koruny.

"Posílily všechny tři finanční tituly," poznamenal Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry Erste Bank zdražily o 0,44 procenta na 635,50 koruny a Komerční banky o 0,55 procenta na 4550 Kč. Akcie pojišťovny VIG přidaly 1,28 procenta na 1031 korun.

"Pod prodejním tlakem byla opět po celý den Telefónica," podotkl Kohout a připomněl, že společnost se obrátila na Evropskou komisi se stížností na postup Českého telekomunikačního úřadu při probíhající aukci kmitočtů pro nová pásma. Akcie operátora klesly počtvrté po sobě, dnes o 2,20 procenta na 302,30 koruny. "Stále se neobjevila konkrétní nabídka na převzetí (české Telefóniky), a proto zřejmě investoři raději vybírají předchozí vysoké zisky," uvedl Němý.

Akcie těžební společnosti NWR dnes běžnou obchodní fázi ukončily poklesem, závěrečná aukce je ale vynesla o 1,23 procenta výše na 28,80 koruny. Analytici Goldman Sachs přitom uvedli, že růst cen kvalitního koksovatelného uhlí z poslední doby pro NWR nestačí na zajištění ziskového hospodaření. Firma podle nich bude ve ztrátě v dalších minimálně třech letech, doporučili proto akcie prodat dříve, než zlevní pod 15 korun za kus.

O 2,26 procenta na 115,45 koruny posílily cenné papíry mediální firmy CME. Výrazněji zdražily také akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, a to o 1,58 procenta na 596,30 Kč.

Objem obchodů na pražské burze včetně závěrečné aukce byl dnes nadprůměrný a přesáhl 850 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK