Souhrn 16.8. na trzích USA

17.08.2004 | , Proventus Finance
INVESTICE


Dow vylétl o 129 bodů Očekávalo se, že rally brzy přijde a také přišlo. Dow Jones Industrial index posílil o 1,3% (129 bodů), Nasdaq Composite přidal 1,46% (25 bodů) a S&P 500 1,4% (15 bodů). Jaké jsou hlavní důvody vzestupu? Na...

a a ... prvním místě je nutno jmenovat mírný pokles cen ropy. Cena lehké ropu včera klesla na newyorském trhu o 45 centů na 46,13 dolarů za barel, což svědčilo zejména akciím aerolinek, jejichž lídrem byla včera společnost Northwest Airlines se ziskem téměř 9%. K dobré náladě na trhu přispěl i hladký průběh otevření Olympijských her v Aténách, stejně jako stále příznivý vývoj výnosu 10-ti letých dluhopisů, který i včera zůstal na stále nízké úrovni 4,24%. Poměr akcií, které zaznamenaly zisk, k akciím, které zaznamenaly ztrátu, byl na Nasdaqu 2:1 a na NYSE dokonce 3:1.

Ale byl včerejší vývoj na akciových trzích opravdu rally nebo jen jedním z náhodných vzestupů na medvědím trhu? Linie trendu napovídá, že spíše to druhé a objevují se i další skeptické názory. Objemy obchodování včera zůstaly na nízké úrovni, přičemž jejich nemalou část má na svědomí program trading, akcie polovodičových firem nerostly stejnou silou jako akcie aerolinek, brokerů či stavebních  společností, hlavní indexy (kromě Dow Jones Utilities indexu) jsou stále pod svou lednovou otevírací hodnotou, a především ceny ropy jsou stále neúnosně vysoké.

Společnost Google Inc. včera zažádala americkou Komisi pro cenné papíry o finální povolení k obchodování jejích akcií, což znamená, že akcie se zkratkou GOOG se dočkají svého debutu možná již ve středu.

Akcie stavební společnosti Lowe’s posílily o 5,3% po ohlášení výsledků za druhé čtvrtletí. Zisk této společnosti činil 89 centů na akcii, o 1 cent méně, než očekávali analytikové. Tržby vzrostly oproti stejnému období před rokem o 17% na 10,17 miliard dolarů. Investory potěšily zejména pozitivní komentáře k ekonomickému vývoji na začátku třetího čtvrtletí.

Akcie retailového giganta Kmart posílily o 17%, i když se její tržby oproti stejnému čtvrtletí před rokem propadly o 15%. Za nečekaným vzestupem stojí zisk 1,54 dolarů na akcii. Za druhé čtvrtletí 2003 totiž Kmart ohlásil ztrátu 6 centů na akcii.

Ceny ropy včera zareagovaly pozitivně na výsledky venezuelského referenda o setrvání ve funkci tamnějšího prezidenta Huga Chaveze. Poté co bylo zveřejněno, že 58% voličů bylo proti odvolání svého prezidenta, klesla cena ropy až na 46,05 dolarů za barel, přičemž v úvodních hodinách obchodování se nebezpečně blížila hranici 47 dolarů.

Včerejší nejdůležitější makroekonomické číslo bylo velkým šokem. U.S. Empire State index, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti New Yorku, vykázal za srpen výrazně nižší hodnotu než v předchozím měsíci. Hodnota 12,6 bodů je nejnižší od května 2003, výrazný pokles přitom zaznamenal jak index zakázek, tak index dodávek. Ekonomové přitom předpokládali, že Empire State index klesne oproti červencovým 35,6 pouze o 4 body.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE