Pomáhá kvantitativní uvolňování snižovat nezaměstnanost?

25.10.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Představitelé Fedu doufají, že otevřeným nákupem dluhopisů americké vlády vygenerují růst zaměstnanosti. Myšlenka se doposud jevila jako …

Představitelé Fedu doufají, že otevřeným nákupem dluhopisů americké vlády vygenerují růst zaměstnanosti. Myšlenka se doposud jevila jako úspěšná, ovšem poslední data z trhu práce naznačují, že plán má slabá místa. Růst zaměstnanosti mimo zemědělský sektor dosáhl v září 148 tisíc nových pracovních míst, což bylo hluboko pod odhady z Wall Street, které předpokládaly vznik 180 tisíc nových míst. V pořadí již druhý slabší údaj tak podkopává důvěru v rozhodnutí Fedu nakupovat dluhopisy.

Při porovnání zářijových s dřívějšími daty o vzniku nových pracovních míst je patrné, že byla přibližně stejná. Velkou část růstu počtu pracovních míst v měsíci září vytvořil státní sektor. Tento stav by za normálních okolností byl pro ekonomiku dobrý, ale nyní byl bohužel kompenzován poklesem vzniku nových pracovních míst v soukromém sektoru. Měsíční průměr nových míst propadl k 129 tisícům, přičemž v prosinci loňského roku dosahoval 232 tisíc. Pokles byl navíc doprovázen slabým růstem mezd o 0,1 procenta. Pozitivně tak vyznívá jen fakt, že míra nezaměstnanosti poklesla na 7,2 procenta, což je nejnižší údaj za posledních téměř pět let. Na druhou stranu celkový podíl pracujících se propadl na nejnižší hodnotu za posledních několik dekád a dosahuje 63,2 procenta. Veškerý pokles míry nezaměstnanosti (lidé, kteří práci nemají, ale aktivně ji hledají) z prosincových 7,8 procenta je tak dán spíše způsobem evidence nezaměstnaných než růstem zaměstnanosti. Podíl všech, kteří nemají práci, se pohybuje okolo 41,4 procenta.

Graf: Vývoj nezaměstnanosti v USA v procentech (Zdroj: Bureau of Labor Statistic, The Ekonomist)
 

Tento jev není dán slabou ekonomikou, ale ochotou lidí pracovat. Počet lidí bez práce, kteří ale pracovat chtějí, propadl od prosince o 9 procent na 6,2 milionů. Proč se ale trh s pracovní silou změnil se ovšem nedá přesně říci. Například údaj o počtu pojištěných osob pro případ nezaměstnanosti vykazoval až do září setrvalý pokles, což je pozitivní jev, který ale může být zkreslený některými technickými náležitostmi. Průzkumy důvěry vycházely také obecně pozitivní, ale v poslední době byly ovlivněny výpadkem fungování vlády. Nárůst úrokových hypotečních sazeb si vybral svou daň v ochlazení zájmu o reality, ale i přesto zaměstnanost v sektoru stavebnictví vzrostla v září o 20 000 nových pracovních míst. Naproti tomu sektor finančních služeb ztratil 2 000 míst, což ale pravděpodobně souvisí s propuštěním hypotečních bankéřů.

Přímý dopad na zaměstnanost v říjnu má výpadek americké vlády. Tvorba pracovních míst prezentovaná indexem společnosti Gallup tento měsíc také zpomaluje. Týdenní index vyvinutý radou ekonomických poradců Bílého domu se v prvních čtrnácti dnech v měsíci říjnu snížil o 120 tisíc pracovních míst.

FED zatím stále pokračuje v nákupu dluhopisů o velikosti 85 miliard dolarů měsíčně. Snížení měnového uvolňování se bude znovu projednávat 29. října. Jeho pokračování ovšem bude záležet na vývoji trhu práce, který ale není v nejlepší kondici.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE