Cena ropy Brent po novém výpadku v Libyi oživila z propadu

28.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes po třech dnech poklesu oživila a vrátila se nad 108 dolarů za barel. Podpořil ji další propad exportu z Libye, kde kvůli novým nepokojům na ropných polích přerušil provoz ropný terminál v Závíji. Trh povzbudily také údaje o silném růstu americké průmyslové výroby.

Cena Brentu kolem 15:15 SELČ stoupla o 1,40 dolaru na zhruba 108,30 dolaru za barel. Za minulý týden ztratila 2,7 procenta kvůli zvýšené nabídce a náznakům útlumu poptávky. Americká lehká ropa WTI posílila o 13 centů na téměř 98 dolarů za barel.

Vývoz ropy z Libye klesl na pětinu kapacity, což je minimum za šest týdnů. Západolibyjský ropný přístav Zavíja zastavil vývoz poté, co o víkendu propukly nové nepokoje na ropném poli, odkud se do něj přepravuje ropa. Těžba v Libyi se v září po týdnech nepokojů kolem ropných polí začala zvyšovat z minim.

Naděje na zlepšení poptávky v USA vyvolaly údaje o nejsilnějším růstu americké průmyslové výroby za sedm měsíců. "Klíčovým faktorem je dnes pro Brent Libye. Ropu podpořilo i posílení průmyslové výroby v USA," řekl agentuře Reuters hlavní analytik konzultační firmy Energy Aspetcts Amrita Sen.

V srpnu se cena Brentu vyšplhala na šestiměsíční maximum nad 117 USD, zejména kvůli obavám, že krize kolem Sýrie by mohla narušit dodávky suroviny z Blízkého východu. Od té doby se však její cena pod tlakem zvýšených dodávek kartelu OPEC a obav z vývoje světové ekonomky snížila o více než deset dolarů.

Investoři budou nyní sledovat jednání expertů Iránu a šesti světových mocností o íránském jaderném programu. Příští týden se má odehrát nové jednání obou stran na vládní úrovni.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,32 106,93 New York - Nymex WTI prosinec 97,98 97,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK