V příštím roce se čeká větší přebytek mědi než letos

01.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Podle organizace ICSG světová produkce rafinované mědi překročí tento rok spotřebu o 390 tisíc tun. Pro rok 2014 ICSG předikuje kvůli rostoucí …

Podle organizace ICSG světová produkce rafinované mědi překročí tento rok spotřebu o 390 tisíc tun. Pro rok 2014 ICSG předikuje kvůli rostoucí těžební kapacitě dolů nárůst tohoto přebytku na 632 tisíc tun i přes vyšší globální spotřebu. Po třech letech stagnující produkce mědi tento rok vzrostla o 6,5 % oproti roku 2012. Nárůst produkce se očekává i v příštích dvou letech především kvůli nastartování těžebních projektů, které byly odloženy kvůli finanční krizi. Celkově se očekává nárůst produkce z letošních 16,7 miliónů tun na 18,6 miliónů tun v příštím roce. Objem rafinované mědi podle odhadů ICSG vzroste tento rok meziročně o 3,9 %. V příštím roce by tento nárůst měl být dokonce 5,5 % na celkových 22,1 miliónů tun mědi, především kvůli novým kapacitám v Číně. Nárůst poptávky v Číně by měl v příštím roce dosáhnout 4,5 %, zatímco poptávka ve zbytku světa by měla stoupnout pouze o 2,5 %.

Latinská Amerika zůstane i v příštích letech největší producent. V roce 2012 dodávala na trh 7,1 milionů tun. Produkce v Jižní Americe by měla do roku 2014 vzrůst až na 7,8 milionů tun. Dalším velkým hráčem v řadě budou producenti v Asii. V Asii se celkem v roce 2012 vytěžilo více jak 3 miliony tun mědi. V roce 2014 se očekává, že by mohla těžit okolo 3,5 miliónů tun. Na začátku tohoto roku byla například spuštěna produkce v mongolském Oyu Tolgoi, který by měl na konci roku 2017 tvořit celé tři procenta světové produkce.

Přes vysokou míru produkce zásoby mědi na burze v New Yorku, Londýně i Šanghaji od června tohoto roku klesají. Pro budoucí vývoj ceny mědi bude určující, kterým směrem se trhu podaří prorazit trojúhelníkovou formaci na denním grafu.

Tabulka: Odhad produkce a spotřeby rafinované mědi, tisíce tun (Zdroj: ICSG)



Graf: Denní graf ceny mědi na burze COMEX v centech za libru (Zdroj: CSI)

Graf: Zásoby mědi na burze v Londýně (Zdroj: Bloomberg)


Graf: Zásoby mědi na burze v Šanghaji (Zdroj: Bloomberg)

Graf: Zásoby mědi na burze COMEX (Zdroj: Bloomberg)

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE