Pražská burza reagovala na intervence ČNB růstem o 1,28 procenta

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes kvůli intervencím ČNB rostla, hlavní index PX posílil o 1,28 procenta na 1041,39 bodu. Táhly ho zejména akcie Erste Bank a pojišťovny VIG. Více než tříprocentní ztrátu zaznamenala mediální společnost CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

Centrální banka se rozhodla přistoupit k devizovým intervencím poprvé od roku 2002. Cílem je oslabit korunu a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Kurz koruny chce banka pomocí intervencí držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR.

"Tento krok měl zásadní dopad především na obchodování s rakouskou Erste Bank a pojišťovacím titulem VIG," uvedl analytik Patria Finance Josef Kohout. Erste se po ohlášení dlouho očekávaného kroku ČNB dostala rychle o více než čtyři procenta výše, nakonec zakončila čtvrteční obchodování růstem o 2,72 procenta na 706 korun. Cenné papíry pojišťovny VIG pak zhodnotily o 3,56 procenta na 1048 korun.

Komerční banka dnes zveřejnila výsledky za 3. čtvrtletí, konsolidovaný čistý zisk za prvních devět měsíců připadající na akcionáře banky klesl meziročně o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Akcie banky mírně ztrácely, v závěru ale skončily na své otevírací hodnotě, tedy na 4810 korunách. "Ze ztrát je vytáhla zpráva z konferenčního hovoru, že banka vidí letošní výplatu dividendy u horního okraje dlouhodobě vytčeného výplatního poměru 60 - 70 procent čistého zisku," uvedl Kohout.

Dařilo se i zástupcům energetik. "Akcie ČEZu si opět šly svojí vlastní cestou a neregistrovaly okolní pokles především německých utilit," podotkl analytik. Titul posílil o 0,44 procenta na 566 korun. Zisk si připsala i těžařská NWR, rostla o 2,94 procenta na 28 korun. Jejím akciím pomohly ve středu zveřejněné hospodářské výsledky a také dnešní vyjádření šéfa OKD a výkonného ředitele NWR Jána Fabiána v online rozhovoru, kde zmírnil mimo jiné pokračující restrukturalizaci a stabilizaci vývoje cen uhlí.

Nejvyšší ztrátu na pražské burze dnes zaznamenala mediální CME, jejíž akcie odepsaly 3,84 procenta na 43,8 Kč. O více než tři procenta se propadl také provozovatel horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR).

mtj mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK