Cena ropy Brent se odpoutala od čtyřměsíčního minima

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes odpoutala od čtyřměsíčního minima a stoupla o více než dolar na téměř 104,50 dolaru za barel. Trh ovlivnily nečekaně příznivé údaje o tvorbě nových pracovních míst ve Spojených státech. Pozornost investorů se nyní soustředí na ženevská jednání o íránském jaderném programu.

Cena Brentu krátce před 17:30 SEČ vykazovala oproti čtvrtečnímu závěru nárůst o 1,02 dolaru na 104,48 USD za barel. Během dne se přitom propadla až na 102,98 dolaru, což bylo nejníže od začátku července.

Americká ekonomika v říjnu vytvořila asi 204.000 nových pracovních míst. To je mnohem více, než očekávali analytici. "Vracíme se ke sledování ekonomických indikátorů a pozorně sledujeme i Ženevu," řekl podle agentury Reuters analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy.

Na mezinárodních jednáních v Ženevě se možná schyluje k dohodě s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu. Na místo se sjeli šéfové diplomacií několika západních zemí, které s Teheránem o jeho programu vyjednávají.

K růstu cen ropy ale přispěly i zprávy o nových nepokojích v Libyi a rovněž příznivé údaje o vývoji čínské ekonomiky. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 104,48 103,46 New York - Nymex WTI prosinec 94,48 94,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK