Pražská burza v týdnu posílila o 0,5 procenta na 1019 bodů

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu mírně posílila, index PX proti minulému pátku stoupl o 0,5 procenta na 1019 bodů. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly opět akcie mediální společnosti CME, které přišly tentokrát o čtvrtinu hodnoty. Naopak největší růst zaznamenaly akcie ČEZ. V předchozím týdnu akcie posílily o 2,4 procenta.

"Začátek listopadu byl pod očekávanou taktovkou centrálních bank a amerických makroekonomických dat. Domácí ČNB překvapivě spustila měnovou intervenci s cílem udržet kurz koruny k euru na 27 Kč hranici. Lepší data z ekonomiky vzbuzují opětovné úvahy o potenciálu snižování expanzivní politiky americké centrální banky Fed, což je negativní impulz pro trhy," popsal situaci na finančním trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla opětovně CME, která přišla o 24,7 procenta na 43,90 Kč. Firma byla nadále tažena do záporných hodnot kvůli dříve vydaným slabým číslům a spekulacím trhu nad dalším navýšením kapitálu ze strany majoritního vlastníka za nižší ceny, než jsou aktuální ceny na trhu.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie ČEZ, které přidaly 4,8 procenta na 567 Kč. U elektrárenské společnosti je podle Vaníčka patrný obnovený zahraniční zájem. Investoři prý kladně přijímají pokračující snahu EU na podporu trhu s emisními povolenkami.

Příští týden bude poměrně chudý na politická, měnově politická a ekonomická témata. "Tato úvaha nás vede k myšlence pokračování nejistoty ohledně budoucnosti kvantitativního uvolňování díky lepším datům z HDP a zaměstnanosti vydaným v uplynulém týdnu. Na příští týden jsme tedy více defenzivní a očekávali bychom spíše vybírání zisků," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK