Pražská burza stagnuje, ČEZ se propadl o bezmála dvě procenta

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Pražská burza po pátečním propadu v úvodu týdne stagnuje. Index PX do 11:00 posílil o setinu procenta na 1 019,08 bodu. Nedaří se energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie se propadly o 1,82 procenta na 556,90 koruny. Vyplývá to z informací o průběhu obchodování na internetových stránkách burzy.

ČEZ v průběhu dnešní seance ztrácel až přes dvě procenta, nyní začal mírně stoupat vzhůru. Analytik Patrie Pavol Mokoš připomněl, že u tohoto titulu je výběr zisků atraktivní, protože od poloviny října posílil z lokálních minim o více než dvacet procent.

O půl procenta roste na německé burze cena elektřiny s dodávkou v příštím roce. "Pomáhá zpráva, že se německé strany CDU/CSU a SPD dohodly na změnách v energetické politice, které mají odvrátit hrozbu prudkého nárůstu nákladů na elektřinu, včetně výrazného omezení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů," uvedl Mokoš. U akcií ČEZ je možné očekávat pohyb i v úterý, kdy budou vyhlášeny hospodářské výsledky firmy za první tři čtvrtletí letošního roku.

Podobně jako ČEZ zatím ztrácejí operátor Telefónica, jehož akcie se propadají o bezmála procento, těžařská společnost NWR a Komerční banka. Cenné papíry posledního jmenovaného titulu v úvodu seance mírně rostly, když se zotavovaly z pátečního více než pětiprocentního propadu, ale zisk záhy umazaly a nyní jsou 0,22 procenta v minusu, poznamenal Mokoš.

Naopak se dařilo pojišťovně VIG, která si připsala 2,45 procenta na 1045 korun, a nováčkovi na tuzemském akciovém trhu, likérce Stock. Její cenné papíry podražily o 3,45 procenta na 82,35 koruny. Více než procentní zisky dopoledne zaznamenala Fortuna, velký titul Erste Bank si připsal 0,41 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK