Ropa Brent kvůli Libyi dál roste, je blízko 107 dolarů

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes dál posilovala a její cena se přiblížila 107 dolarům za barel. Vzhůru ji táhne pokračující výpadek libyjského exportu ropy a podporuje ji rovněž nejasná situace v jaderných jednáních s Íránem.

Cena Brentu kolem 16:50 SEČ vykazovala růst o více než 40 centů na zhruba 106,85 USD za barel. Po čtyřtýdenním poklesu Brent na konci minulého týdne oživil a v pondělí posílil o jeden a čtvrt dolaru.

Americká lehká ropa WTI dnes vpodvečer naopak ztrácela čtvrt dolaru na 94,90 USD za barel. Podkopával ji zejména očekávaný další růst zásob ropy v USA.

Vývoz ropy z Libye zůstává pod desetinou kapacit. Už řadu týdnů libyjskou těžbu a dodávky paralyzují stávky a protesty kolem ropných zařízení. Vůdci hnutí za samosprávu východní části Libye v pondělí oznámili, že založili regionální ropnou společnost, která bude řídit prodej ropy z této surovinově bohaté oblasti.

"Brent dosáhl relativně nízké úrovně, z níž je snadné výrazně oživit," řekl agentuře Reuters Harry Tchilinguirian, který řídí výzkum trhu s ropou v londýnské pobočce banky BNP Paribas. "Napětí v Libyi není dobrou zprávou pro obnovení dodávek lehké ropy srovnatelné s Brentem," dodal.

Cenu Brentu v pondělí vytáhla ze čtyřměsíčních minim bezvýsledná víkendová jednání velmocí s Íránem o jeho jaderném programu. Investoři nyní čekají na nové kolo rozhovorů, plánované na 20. listopadu. Zajímat se budou zejména o signály možného uvolnění režimu obchodních sankcí vůči Teheránu. Růst dodávek z Íránu by podle analytiků mohl v nynější situaci dostatečné nabídky srazit ceny ropy dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 106,84 106,40 New York - Nymex WTI prosinec 94,90 95,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK