Shrnutí týdne: Cena pomerančového koncentrátu razantně roste

15.11.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Janet Yellenová pravděpodobná budoucí guvernérka Fedu uvedla, že je odhodlaná pokračovat v kvantitativním uvolňování. Již příští týden bude …

Janet Yellenová pravděpodobná budoucí guvernérka Fedu uvedla, že je odhodlaná pokračovat v kvantitativním uvolňování. Již příští týden bude bankovní komise amerického Senátu, která bude rozhodovat o její nominaci. Guvernér britské centrální banky Mark Carney uvedl, že rada uvažuje o zvýšení úrokových sazeb. Britská ekonomika se zotavuje a inflace zpomaluje. Ve čtvrtletním reportu centrální banka očekává, že se míra nezaměstnanosti dostane na úroveň 7 % v třetím čtvrtletí 2015. Původně se počítalo s druhým kvartálem v roce 2016. To výrazně posílilo britskou libru.

Podle údajů organizace World Gold Council se světová poptávka po zlatě dostala na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Celková poptávka dosahovala ve třetím kvartálu 869 tun. To je pokles o 21 procent oproti minulému roku. Cena zlata spadla již o 38 procent od svých maxim v roce 2011. Hlavní příčinou snížení poptávky jsou vládní opatření v Indii. Tam se ve třetím kvartálu spotřeba snížila o 32 procent na pouhých 148 tun zlata. Prodeje zlata z ETF se snížily, ale i přesto dosáhly 119 tun. Celkově ETF fondy v prvních devíti měsících tohoto roku prodaly 697 tun tohoto kovu, což odpovídá zhruba třetině světové produkce. Podle organizace WGC se dá očekávat návrat poptávky ze strany Indie i ze strany ETF. Celkový objem nelegálního importu zlata do Indie se díky zavedení importních sankcí podle WGC dostal na 150 – 200 tun.

Ropa WTI zažívá nejdelší propad ceny za posledních 15 let. Zásoby ropy v USA rostou devátým týden v řadě. Podle čtvrteční statistiky vzrostly o 2,64 miliónu barelů na 388,1 miliónu v minulém týdnu. Analytici oslovení společností Bloomberg přitom očekávali růst pouze o 0,7 miliónu. Podle analytiků ze společnosti Tradition Energy by ale ropa WTI díky pokračujícímu kvantitativnímu uvolňování neměla klesnout pod 90 dolarů za barel.

Káva Arabika oslabila nejvíce za posledních osm týdnů. Jednalo se o reakci na množící se spekulace, podle kterých globální produkce opětovně převýší celosvětovou poptávku, a to třetí rok za sebou. Podle odhadu by převis nabídky nad poptávkou v následující sezóně mohl dosáhnout 8 miliónů kávových pytlů. V letošním roce by měl dosáhnout 2,5 miliónů. Dle dalších odhadů by cena kávy v průběhu následující 30-90 dnech klesnout pod 100 centů za váhovou libru. To by bylo poprvé od srpna roku 2006.

Pomerančový koncentrát posílil nejvíc od března letošního roku poté, co americké ministerstvo zemědělství přišlo se zprávou, že úroda pomerančů v průběhu stávající marketingové sezóny, která začala 1. října, klesne o 6,4% a na nejnižší objem od roku 1990. Zmíněné má souviset s nákazou, která postihla citrusy na Floridě. Celková úroda by tak mohla klesnout na 125 miliónů boxů. Loňská úroda přitom dosáhla 133,6 miliónů boxů.

Významně oslabil kontrakt na vepřové půlky. Důvodem byly známky slábnoucí poptávky v USA od 13. června, kdy nejaktivnější futures kontrakt na vepřové půlky dosáhl letošního maxima 81,45 centů za váhovou libru. Od té doby zaznamenal kontrakt téměř 20% propad. Zmíněný futures oslabil popáté v posledních šesti seancích. Podle údajů USDA bylo ve Spojených státech v prvních třech dnech stávajícího týdne zpracováno 1,26 miliónu prasat, o 4,1% méně než v týdnu předešlém. Zmíněnému nikterak nepomáhá ani blížící se americký svátek Den díkůvzdání, v rámci kterého se zájem spotřebitelů ubírá spíše směrem ke krůtám.
 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE