MF Global musí zaplatit klientům odškodné 1,2 miliardy dolarů

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. listopadu (ČTK) - Americká makléřská společnost MF Global Holding musí zaplatit klientům 1,2 miliardy dolarů (přes 24 miliard Kč) jako odškodné za svůj krach. Rozhodl o tom podle serveru BBC soud. Navíc firmě vyměřil pokutu 100 milionů dolarů.

Společnost MF Global byla v říjnu 2011 nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli poté, co se ukázalo, že na jejích účtech chybí zhruba 1,6 miliardy dolarů z peněz klientů.

O soudním rozhodnutí informovala americká Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC). Dodala, že nadále žaluje bývalého šéfa firmy Jona Corzineho, kterého v červnu obvinila ze špatného řízení podniku. Corzine, jenž byl v minulosti guvernérem státu New Jersey a působil také jako šéf vlivné americké banky Goldman Sachs, však obvinění odmítá.

MF Global byla významným hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě, kde působila jako makléř i jako agent pro vypořádání finančních transakcí. Do potíží se dostala mimo jiné kvůli nákupům evropských státních dluhopisů, a stala se tak první velkou americkou obětí dluhové krize eurozóny. Ztráta firmy z evropských dluhopisů se odhaduje na 6,3 miliardy dolarů.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK