USA: Spotřebitelské ceny klesly v říjnu o 0,1 %

20.11.2013 | , Fio banka
INVESTICE


Index spotřebitelských cen (CPI) v říjnu oproti září klesl poprvé od dubna o mírných 0,1 %, zejména kvůli poklesu cen energií (-1,7 %), oblečení a automobilů. Ceny benzínu klesly o 2,9 %. Náklady na bydlení nicméně také zpomalily. Ceny potravin vzrostly stejně jako v září o 0,1 %. Jádrový CPI, který nezohledňuje volatilnější ceny energií a potravin, rostl v říjnu meziměsíčně o 0,1 %. Analytici čekali CPI za říjen bez změny.

V meziročním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly dle očekávání o 1 %, což je nejmenší růst od podzimu 2009. Jádrová inflace meziročně činila rovněž dle odhadů 1,7 %.

Reálná hodinová mzda (očištěná o inflaci) vzrostla o 0,2 %.

Firmy jako Wal-mart nebo Macy´s nezvyšují ceny, aby přilákaly zákazníky. Nízká inflace také poskytuje Fedu prostor pro pokračování kvantitativního uvolňování.

CPI je nejširším ukazatelem změn cenové hladiny ze tří, které zveřejňuje Labor Department. PPI, reflektující změny velkoobchodních cen, by dle konsenzu měl klesnout v říjnu o 0,2 %. Data o PPI budou zveřejněna zítra ve 14:30. Importní ceny byly zveřejněny 15. listopadu, došlo k snížení o 0,7 %.

Zdroj: Marketwatch, Bloomberg


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor článku

Brodníček Lukáš  

Články ze sekce: INVESTICE