Dluhopisy: Nejistá jistota

25.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Dluhopisy jsou považovány za bezpečné cenné papíry s jistým výnosem. Ten je obvykle očekáván na úrovni 4 % ročně, případně jedno nebo dvě procenta nad inflací. Tyto čísla vychází z dlouhodobých průměrů. Avšak neznamená to, že takových výnosů dosáhne každý dluhopis a v každé době.

Finanční a následná ekonomická krize však zasáhla výrazným způsobem i do výnosů dluhopisů. V současnosti jsou tyto daleko od svých dlouhodobých průměrů. Ještě v letošním roce jsme se mohli setkat s výnosy kolem 10 % za rok. V současnosti však mnoho fondů svítí červeně, jsou ve ztrátě.

Většina drobných investorů se řídí minulou výkonností. Při výnosech kolem 10 % vypadlo na dluhopisovém trhu vše krásně. Prodejci dluhopisů měli vše jednoduché, zvláště, když jsou dluhopisy doporučovány jako jedna ze základních složek portfolia. Ovšem v současnosti, když jsou výsledky dluhopisových fondů záporné, tak už přítoky do dluhopisových fondů nejsou tak vysoké.

Nic nového

Pro řadu investorů se současný vývoj na trzích s dluhopisy zdá nepochopitelný. Jeden rok velmi zajímavé výnosy, kdežto druhý potom samá červená čísla. Avšak to, co se děje na trzích s dluhopisy v současnosti je naprosto normální a historii najdeme řadu podobných příkladů. Tedy pokud se podíváme na vývoj trhu s dluhopisy v USA (jednom z největších světových trhů s dluhopisy).

Pokud vezmeme v úvahu americké desetileté státní dluhopisy, zjistíme, že aritmetický roční průměr jejich výnosů je 5,1 %. Přičemž výnos z poloviny investic se pohyboval v intervalu 2,3 % až 6 %. Tedy ta druhá polovina měla výnos vyšší či nižší. Z tohoto pohledu nejsou výnosy přes 10 % p.a., jak jsme byli svědky v loňském roce, nic mimořádného. Prostě takové výnosy dluhopisy občas předvedou.

TIP: Všechny potřebné informace pro začínající investory naleznete ZDE

Jaké výnosy můžeme očekávat?

Když dluhopisy mají tvořit základ většiny portfolií, jakých výnosů u nich mohou investoři vůbec dosáhnout? Při „měření“ bylo zjištěno, že v 98 % případů to bylo v intervalu od 7,3 % do 34 % (zahrnuty ve zkoumání jsou i třeba konvertibilní či korporátní dluhopisy). I třeba americké státní dluhopisy, považované za „safety heaven“ mohou spadnout o více než sedm procent za rok. Stačí k tomu razantní růst úrokových sazeb.

Při investování do dluhopisů se doporučuje zpravidla tříletý investiční horizont. Někteří investoři se domnívají, že pokud je doporučen takový horizont, tak nemůže, dojí t k poklesu investice. Ovšem trh je z této myšlenky rychle vyvedl. Pravdou je, že ani tříletý horizont není úplně bezpečný. Výnosů dosáhly dluhopisy „pouze“ v 97 % případů investic. Dokonce není stoprocentně bezpečný ani pětiletý horizont. Neboť investice na tomto horizontu skončila v nominálním zisku „jen“ v 99 % případů. Pro zajímavost, roční investice do dluhopisů skončila v zisku v 91 % případů.

Pro dlouhodobější investice dochází k podobnému efektu jako v případě akcií. Interval možných výnosů se postupně zužuje. Postupně se odbourávají extrémy. Rozdílné výnosy v různých dobách jsou dány rozdílností úrokových sazeb. Někdy byly sazby nízké, jindy vysoké a tyto nízké nebo vysoké sazby vydržely i několik desetiletí.

ANALÝZA: Podívejte se na říjnovou výkonnost podílových fondů

Výnosy u dluhopisů nebudou zajímavé

V současnosti jsou úrokové sazby státních dluhopisů nízké. Nelze proto očekávat, že v příštích deseti letech budou výnosy dluhopisů zajímavé. Z historického pohledu nás čekají spíše výnosy podprůměrné.

Historická data také ukazují, proč jsou dluhopisy považovány za bezpečnou investici. U dluhopisů nedochází k poklesům tak často. Pokud takovou ztrátu zaznamenají, bývá jen mírná a dluhopisy se z ní rychle vzpamatují. Investorům v jejich klidu pomáhá fakt, že fond stále drží dluhopisy, které mají nyní jen nižší hodnotu. Pokud je ale bude držet do konce, o peníze nepřijdou. Navíc v dobách poklesu roste u dluhopisového fondu výnos do splatnosti. Ke špatné zprávě, že jejich investice je dočasně ve ztrátě, se ihned přidává dobrá zpráva. Investice bude vydělávat více.

Autor článku

Evžen Fojtík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE