Pražská burza v týdnu posílila o procento na 1018,9 bodu

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila a index PX proti minulému pátku stoupl o 0,95 procenta na 1018,9 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly akcie těžební společnosti NWR, největší růst zaznamenaly akcie mediální společnosti CME. V předchozím týdnu akcie klesly o procento.

"Předposlední listopadový týden byl pod vlivem zápisu z posledního zasedání americké centrální banky Fed a komentářů některých jejích členů. Hlavní poselství centrálních bankéřů vůči budoucí měnové politice zní, že uvažují o snížení současného uvolněného kurzu v případě výrazného zlepšení v ekonomickém vývoji země," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce padající akcií v uplynulém týdnu byla NWR s poklesem o 5,1 procenta na 26,1 Kč. Na akciích firmy se projevily mírně nižší ceny uhlí na světovém trhu v průběhu týdne. Další nepříznivou informací byla zpráva o pozastavení výroby v Evraz Vítkovice, což může mít zprostředkovaný negativní dopad i do odbytu NWR.

Akcie CME posílily o 6,5 procenta na 48,30 Kč, titul tak mírně korigoval dřívější ztráty. Výraznější informací byl prodej části akcií dnes již bývalým generálním ředitelem Adrianem Sarbu. Ale tuto informaci lze podle Vaníčka hodnotit spíše mírně nepříznivě ve vztahu k obchodování s akciemi.

Příští týden bude poměrně chudý na politická, měnově politická a ekonomická témata. Současně se bude ve čtvrtek v USA slavit svátek Dne díkůvzdání, což znamená uzavření tamních trhů. "Vzhledem k těmto skutečnostem jsme na příští týden neutrální a očekáváme obchodování víceméně bez větších impulzů," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK