SVJ podle nového občanského zákoníku: Budou dluhy převodce vůči SVJ ze zákona přecházet na nabyvatele jednotky? (9. díl)

25.11.2013 | , Patria.cz
INVESTICE


NOZ v § 1186 odst. 1 výslovně stanoví, že převod vlastnického práva k jednotce nezakládá povinnost osoby odpovědné za správu domu...

...vypořádat ke dni účinnosti převodu příspěvky poskytnuté vlastníkem převáděné jednotky na správu domu. Nově však v § 1186 odst. 2 zakládá povinnost převodce jednotky doložit za pomoci potvrzení osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy spjaté se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě, že takové dluhy nejsou. Ve vztahu k převodci jednotky NOZ zakládá ručitelství za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly. Úmysl zákonodárce Dle důvodové zprávy k NOZ se do předmětného ustanovení promítají obecné důsledky úpravy převodu vlastnického práva. Podle ní jsou dluhy, které mají přejít na nabyvatele jednotky, závadou, která není zapsána ve veřejném seznamu a která na nabyvatele přejde, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE