Americký dolar na devizových trzích klesá

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje. Důvodem je pokles výnosu amerických státních dluhopisů, který přiměl investory omezit některé spekulativní sázky na růst dolaru. To naopak pomohlo euru. Evropská měna tak odolává poklesu, který jí hrozí kvůli možnému dalším uvolnění měnové politiky Evropskou centrální bankou. Objem obchodování je kvůli čtvrtečnímu svátku v USA nízký.

Kolem 18:45 SEČ dolar vůči euru oslabil o 0,3 procenta na 1,3554 USD a k jenu klesl o 0,2 procenta na 101,39 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,3 procenta na 80,718 bodu. Euro k jenu posílilo o 0,1 procenta na 137,44 JPY.

Dolar prohloubil ztráty po zprávě organizace Conference Board o důvěře spotřebitelů v USA. Důvěra v listopadu nečekaně klesla a byla nejnižší za sedm měsíců.

K růstu eura částečně přispívají spekulace, že by nejnovější zpráva o vývoji spotřebitelských cen v eurozóně mohla ukázat, že inflace zrychluje. To by znamenalo, že ECB nebude muset podniknout další akce pro zvýšení růstu cen. Minulý měsíc po překvapivém poklesu inflace ECB snížila hlavní úrokovou sazbu a euro kleslo nejníže za dva měsíce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK