Americké akcie díky ekonomice dál mírně rostou

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes pokračují v růstu a jejich indexy dál překonávají nová maxima. Wall Street dnes podle agentury Reuters podpořily příznivé ekonomické statistiky a výrazný vzestup akcií počítačové společnosti Hewlett-Packard.

V poledne místního času (18:00 SEČ) se index Dow Jones pohyboval s přírůstkem 0,1 procenta kolem 16.092 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,2 procenta na 1806 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,4 procenta na 4035 bodů.

Trh povzbudily zejména údaje o nečekaném poklesu týdenního počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA. Lépe, než se čekalo, dopadl rovněž listopadový index nákupních manažerů v oblasti Chicaga a ukazatel spotřebitelské důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou. Zlepšení spotřebitelské důvěry ve druhé polovině listopadu je dobrou předzvěstí do předvánoční nákupní sezony, která začíná tento pátek.

Nejvíce z jednotlivých sektorů vzrostly technologické akcie, jejichž oborový index byl v první části dne vyšší o 0,8 procenta. Akcie Hewlett-Packard díky růstu čtvrtletních tržeb a optimistickému výhledu vzrostly o více než devět procent.

Indexy Wall Street letos výrazně rostou a vzhůru je žene hlavně pokračující uvolněná měnová politika americké centrální banky. Dow Jones a S&P 500 od počátku roku získávají přes 20 procent a index trhu Nasdaq se v úterý poprvé od roku 2000 dostal nad hranici 4000 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK