Ceny ropy kvůli růstu zásob v USA dál oslabují

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zůstávají pod tlakem vysokého růstu zásob ve Spojených státech a odpoledne mírně klesaly. Ve výraznějším poklesu jim ale brání pokračující výpadek dodávek z Libye v důsledku tamních nepokojů.

Severomořská ropa Brent před 18. hodinou oslabila o 40 cent na zhruba 110,90 dolaru za barel. Od počátku listopadu získává stále asi dvě procenta a je osm dolarů nad minimem z první poloviny měsíce. Americká lehká ropa WTI byla s mírnou ztrátou kolem 92,15 dolaru a je necelého půl dolaru nad středečním minimem za šest měsíců.

Obchodování je dnes slabé. Vypadl z něj americký trh, kde se slaví Den díkůvzdání.

Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden vzrostly o téměř tři miliony barelů a v tomto ročním období jsou nejvyšší od roku 1982. Podle dalších údajů Úřadu pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA navíc americká těžba ropy minulý týden překročila poprvé od ledna 1989 hranici osm milionů barelů denně. Úřad už tento měsíc sdělil, že americká těžba ropy poprvé za téměř dvě desetiletí překročila americký dovoz.

Ropu Brent v těchto dnech podporují pokračující nepokoje v Libyi. Kvůli akcím ozbrojenců v ropných přístavech je vývoz ropy ze země stále jen na 20 procentech normální úrovně a libyjská vláda dnes sdělila, že pokud budou blokády přístavů pokračovat, nebude schopna platit státní zaměstnance. Šéfka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová ale řekla. že ropný trh zůstane i přes výpadek dodávek z Libye zásobován dostatečně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,90 111,31 New York - Nymex WTI leden 92,15 92,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK