Černý pátek

29.11.2013 | , Cyrrus
INVESTICE


Název dnešního komentáře nebyl zvolen náhodou nebo aktuální tržní situací. Černým pátkem (tzv. Black Friday) se v USA a v Kanadě nazývá každoroční událost, kdy většina obchodních řetězců zahajuje období výprodejů a neoficiálně tak začíná správná americká nákupní horečka. Následuje den po Dni díkuvzdání, kdy jsou akciové trhy Spojených států uzavřeny. Dnes se v USA obchoduje ve zkráceném režimu (do 19:00 SEČ), čemuž odpovídala i aktivita v Evropě. Celý den byl velmi chudý na zprávy a v průběhu obchodování se volatilita světových akciových indexů nedostala přes 0,5 %. Drtivá většina investorů tak trávila dnešní den spíše na nákupech než na burze.

Agentura S&P využila období mírného klidu a rozhodla se zrevidovat ratingy evropských zemí. Zlepšení situace vidí ve Španělsku (negativní->stabilní) a Kypru (CCC+->B-), naopak kvůli horšímu výhledu růstu bylo sníženo hodnocení Nizozemí (AAA->AA+).

V příštím týdnu proběhne významné zasedání Evropské centrální banky a budou vydána důležitá makrodata z velkých světových ekonomik. Lze tak očekávat, že se na burzy po delší době opět dostaví zvýšená volatilita.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE