Pražská burza v týdnu posílila o 1,3 procenta na 1032,3 bodu

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila a index PX proti minulému pátku stoupl o 1,3 procenta na 1032,3 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly akcie developerské společnosti Orco, největší růst zaznamenaly opět akcie mediální společnosti CME. V předchozím týdnu akcie stouply o procento, tento týden o více než pět procent.

"Poslední listopadový týden byl především co do objemu nepříznivě ovlivněn čtvrtečním svátkem Dne Díkůvzdání v USA. Právě tento svátek způsobil, že reálně se objemy tvořily jen do středy. Investoři se zaměřili na pravidelná data, kterých bylo v uplynulém týdnu rovněž málo, a navíc byla spíše smíšená," popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které ztratilo 3,1 procenta na 57,2 Kč. Investoři negativně reagovali na odsunutí zveřejnění výsledků. Další pro investory potenciálně nepříznivou zprávou je současná bitva akcionářů o ovládnutí nadcházející valné hromady.

Naopak největší růst zaznamenaly opětovně akcie CME, které posílily o 5,4 procenta na 50,90 Kč. "Společnost nadále koriguje předešlé propady, tedy můžeme hovořit o aktuální technické korekci, protože fundamentální zpráva se na titulu neobjevila," uvedl Vaníček.

Příští týden bude o čtvrtečním jednání Evropské centrální banky, u které se stále čeká na razantnější přístup vůči měnové politice. Prezident ECB Mario Draghi nadále drží relativně střídmější expanzivní měnovou politiku než jeho kolegové v USA, Japonsku či Velké Británii. "Při dalším uvolnění bychom čekali pozitivní vliv na akciové trhy a krátkodobě negativní na euro," poznamenal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK