Akcie v USA klesly, trhy zklamaly tržby o prodlouženém víkendu

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Americké akcie na začátku nového pracovního týdne klesly a přední burzovní index Dow Jones dnes oslabil zhruba o půl procenta. Trhy tak reagovaly na neuspokojivé tržby o uplynulém prodlouženém víkendu ve Spojených státech.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování podle předběžných výsledků klesl o 0,48 procenta na 16.008,71 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vykázal pokles o 0,27 procenta na 1800,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,36 procenta na 4045,26 bodu.

Spojené státy mají za sebou prodloužený víkend po oslavách Dne díkůvzdání, který se tradičně považuje za začátek vánočních nákupů a masivních slev. Zákazníků sice do obchodů přišlo víc než před rokem, utráceli ale méně. Investoři se dnes podle agentury AP zbavovali všech typů akcií maloobchodních firem, od akcií obchodních domů po specializované obchody. Spolu s poklesem cen vzácných kovů dnes rovněž dolů zamířily i akcie těžebních firem.

Akciové trhy v USA byly v zisku osm týdnů v řadě. Dnes investoři podle Reuters neviděli důvody, proč by měl tento trend pokračovat.

Na devizovém trhu dolar k jenu vzrostl na nejvyšší hodnotu za více než šest měsíců kvůli spekulacím, že japonská centrální banka může rozšířit svou již tak agresivní měnovou politiku. Evropskou měnu oslabila zpráva, podle níž sice aktivita ve zpracovatelském průmyslu zemí eurozóny v listopadu celkově mírně zrychlila růst, ve Francii se však propadla na pětiměsíční minimum a klesla i ve Španělsku.

Kolem 22:15 SEČ dolar k jenu zpevňoval o 0,5 procenta na 102,95 JPY. Euro k dolaru vykazovalo pokles o 0,4 procenta na 1,3543 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK