Americké akcie klesají třetí den po sobě

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v první polovině obchodování v poklesu třetí den po sobě. Investoři si pozvolna vybírají zisky z dlouhého vzestupu a trh je opatrný kvůli možnému zpřísnění měnové politiky americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v poledne místního času (18:00 SEČ) ztrácel 0,7 procenta a pohyboval se kolem 15.898 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,5 procenta na 1793 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,3 procenta na 4032 bodů.

Pondělní údaje o silném růstu průmyslové aktivity a stavebních výdajů vyvolaly znovu dohady, že Fed by mohl zahájit omezování podpůrné měnové politiky dříve, než se předpokládá. Trh je sice srozuměn s tím, že Fed v příštích měsících začne omezovat nákupy dluhopisů, klíčem pro investory je ale načasování takového kroku.

Investoři po osmi týdnech růstu, v němž hlavní indexy dosahovaly stále nových rekordních maxim, nyní vyčkávají a částečně vybírají zisky. Výraznější korekce v řádu několika procent je ale nyní nepravděpodobná, řekli analytici agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK