Americké akcie pod tlakem maloobchodu klesly třetí den po sobě

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v úterý třetí den za sebou v poklesu a ke ztrátám z nedávných maxim nadále nejvíc přispívají známky slabých předvánočních nákupů. Investoři si vybírají zisky z dlouhého vzestupu a jsou opatrní vzhledem k nejistotě ohledně toho, kdy americká centrální banka (Fed) začne omezovat podpůrnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,59 procenta na 15.914,62 bodu. Širší index Standard & Poor's uzavřel na 1795,15 bodu se ztrátou 0,32 procenta. Index trhu Nasdaq oslabil o 0,20 procenta na 4037,20 bodu.

Zahájení předvánoční nákupní sezony na konci minulého týdne bylo slabší, než se čekalo, což nyní podkopává akcie maloobchodních firem. Akcie největšího internetového prodejce Amazon spadly o dvě procenta, oborový index maloobchodu ztratil 0,8 procenta.

Pondělní údaje o silném růstu průmyslové aktivity a stavebních výdajů vyvolaly znovu dohady, že Fed by mohl zahájit omezování podpůrné měnové politiky dříve, než se předpokládá. Trh sice počítá s tím, že Fed v příštích měsících začne omezovat nákupy dluhopisů, pro investory ale bude důležité načasování takového kroku.

Investoři po osmi týdnech růstu, v němž hlavní indexy dosahovaly stále nových rekordních maxim, nyní vyčkávají a částečně vybírají zisky. Výraznější korekce v řádu několika procent je ale nyní nepravděpodobná, řekli analytici agentuře Reuters. Index S&P 500 od počátku roku získal 26 procent.

Na devizovém trhu japonský jen oživil vůči dolaru a euru. Podpořil jej pokles akcií ve světě, který přiměl investory uchýlit se do relativního bezpečí japonské měny. Dolar oslabil proti euru a koši měn, podle analytiků však jeho pokles bude jen krátký, protože Fed by mohl začít omezovat nákupy dluhopisů dříve, než se nyní čeká.

V závěru dne euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,3592 USD, k jenu ale kleslo o 0,2 procenta na 139,05 JPY. Dolar proti jenu oslabil o 0,6 procenta na 102,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK