Pražská burza po měsíci sestoupila pod tisícibodovou úroveň

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Pražská burza po více než měsíci sestoupila pod tisícibodovou úroveň. Hlavní index PX klesl potřetí za sebou o více než procento a ztratil 1,14 procenta na 998,06 bodu. Zhruba o procento zlevnily akcie bank a ČEZ, víc než tři procenta ubraly cenné papíry pojišťovny VIG. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Nad tisíc bodů burza zpevnila koncem října po volbách do Sněmovny. Dnes tuto hladinu neubránila především kvůli pokračujícímu poklesu akcií ČEZ a Erste Bank, podotkl Josef Kohout z Patria Finance. Trh nechal bez pozitivní reakce výraznou revizi hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí, doplnil. Statistici dnes uvedli, že HDP se snížil proti předchozímu čtvrtletí o desetinu procenta, předchozí odhad uváděl půlprocentní pokles.

Cenné papíry ČEZ a Erste Bank v poslední půlhodince částečně umazaly své předchozí dnešní ztráty, upozornil Kohout. I tak spadly akcie ČEZ o 0,77 procenta na 540,80 koruny a Erste o procento na 682,10 Kč. Cenné papíry Komerční banky sestoupily o 0,95 procenta na 4500 korun.

"Největší ztráty z celého trhu dnes postihly akcie pojišťovací skupiny VIG poté, co analytici Raymond James snížili doporučení pro tento titul," uvedl Kohout. Cenné papíry VIG ztratily 3,01 procenta na 998 korun.

Beze změn skončily akcie Telefóniky na 295 korunách a těžební společnosti NWR na 25,05 Kč. Nereagovaly tak na exekuci nařízenou na Telefóniku Českým telekomunikačním úřadem kvůli nepřipojení 1500 klientů, ani na schválení prodeje ostravských OKK Koksoven na valné hromadě NWR.

Nejvýrazněji posílily cenné papíry provozovatele lyžařských areálů TMR, a to o 3,6 procenta na 598 korun. "Jeho akcie mohly zčásti těžit z prodeje vlekařské společnosti Snowhill do rukou Igora Rattaje (společnost Galaxo), jenž je rovněž akcionářem společnosti TMR. Tím se de facto posílila krkonošská pozice společnosti TMR," poznamenal Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry CME zpevnily o 3,12 procenta na 52,90 koruny.

Objem obchodů na pražské burze byl dnes podprůměrný, s akciemi se včetně závěrečné aukce uskutečnily obchody za zhruba 616 milionů korun.

Koruna vůči euru zpevnila o čtyři haléře na 27,47 Kč/EUR. Proti dolaru se česká měna vrátila na pondělní závěrečnou úroveň, když dnes oslabila o dva haléře na 20,26 Kč/USD.

Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,51 27,47 Kč/USD 20,24 20,26

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK