Blížící se svátky táhnou cenu benzínu v USA vzhůru

05.12.2013 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ceny benzínu začínají růst s přicházejícím volnem. Cena futures kontraktu na benzín v USA, která má silný vliv na konečné ceny u tamních …

Ceny benzínu začínají růst s přicházejícím volnem. Cena futures kontraktu na benzín v USA, která má silný vliv na konečné ceny u tamních benzínových pump, za minulý měsíc vzrostla o více než 5 procent. Aktuálně se drží v úrovni 2,716 amerických dolarů za galon. Americké maloobchodní ceny činí podle automobilového klubu AAA 3,26 USD za galon.

Vánoční volno bývá jedním z faktorů, které tlačí cenu benzínu vzhůru. Na cestu se vydávají i sváteční řidiči a období mezi Vánocemi a Novým rokem bývá dle údajů AAA z tohoto pohledu silnější než ostatní svátky USA. Nejkomplexněji ukazují poptávku data amerického ministerstva energetiky. Americká spotřeba a export činily za poslední čtyři týdny v průměru 8,9 milionů barelů denně. To je nejvyšší listopadová hodnota za poslední tři roky.

Silná poptávka pomohla snížit zásoby benzínu od začátku října o 3,4 procenta. Někteří ekonomové očekávají, že poptávka po benzínu a jeho ceny budou stoupat i v roce 2014 s tím jak se zlepšuje stav americké ekonomiky.

Graf č.1: Zásoby benzínu v USA v barelech (Zdroj: Bloomberg)

Graf č.2: Spotřeba benzinu v USA v tisících barelů (Zdroj: Bloomberg)


Jak ukazují data CFTC (Commodity Futures Trading Commission), velcí spekulanti zvýšili své čisté nákupní pozice na benzín na 42 273 kontraktů v týdnu končícím 26. listopadu a jedná se tak o nejvyšší hodnotu za posledních deset týdnů.

Dalším faktorem růstu poptávky jsou řidiči mimo USA. Oficiální data o exportu benzínu za listopad budou k dispozici až začátkem roku 2014, nicméně podle údajů informačního systému Euroilstocks, který sleduje pohyb ropy a dodávky paliva v 16 evropských zemích, snížily evropské rafinérie objem zpracované ropy o 1,3 milionu barelů denně. V říjnovém meziročním srovnání pak pokles činí 13 procent.

Na druhou stranu riziko zvýšené nabídky ropných produktů zůstává stále ve hře. Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC nechala svůj strop produkce ropy beze změny. Lýbie v úterý vyjádřila naději, že část její ropy, která je blokována stávkujícími zaměstnanci, bude opět uvolněna. Lýbijský ministr ropného průmyslu Abdelbari el-Arousi oznámil, že produkce může do deseti dnů stoupnout na 1,5 milionů barelů denně ze současných 250 000. Íránský ministr ropného průmyslu uvedl, že plánuje zvýšit těžbu ropy, pokud se budou zlepšovat jednání se západem o snížení sankcí. Aktuální denní těžba íránské ropy je na úrovni 2,68 milionu barelů.

 

NA TUTO ZPRÁVU SE MŮŽE VZTAHOVAT VYHLÁŠKA Č. 114/2006 SB., O POCTIVÉ PREZENTACI INVESTIČNÍCH DOPORUČENÍ. V TÉTO ZPRÁVĚ JE UVEDENA OSOBA, KTERÁ PRO SPOLEČNOST TUTO ZPRÁVU VYTVOŘILA NEBO PŘIPRAVILA. SPRÁVNÍM ÚŘADEM, KTERÝ NAD SPOLEČNOSTÍ VYKONÁVÁ DOZOR, JE ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. DLE NÁZORU SPOLEČNOSTI NEEXISTUJÍ OKOLNOSTI, KTERÉ BY MOHLY NARUŠIT OBJEKTIVITU TÉTO ZPRÁVY. ODMĚNA OSOB, KTERÉ SE PODÍLELY NA TVORBĚ TÉTO ZPRÁVY, NENÍ ODVOZENA OD OBCHODŮ SPOLEČNOSTI. PŘÍPADNÝ STŘET ZÁJMŮ VE VZTAHU K TÉTO ZPRÁVĚ JE UPRAVEN VNITŘNÍMI PŘEDPISY SPOLEČNOSTI.
VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE